CeraVe Blog: Χρήσιμα Άρθρα & Συμβουλές Περιποίησης

1720x550_Acne_Article_3

Icon > Ακμή: Χρήσιμες Συμβουλές

Η ιδανική ρουτίνα περιποίησης για δέρμα με τάση ακμής

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που αφορά το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού(1), η οποία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε εθνικότητες, φύλα ή ηλικίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Johns Hopkins, στις ΗΠΑ οι περισσότεροι άνθρωποι μεταξύ 11 και 30 ετών θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια μορφή ακμής κάποια στιγμή στη ζωή τους ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί ακόμα και αργότερα, στα 40 έως και 50 έτη (2). Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, η ακμή πράγματι ξεκινάει στην εφηβεία, με το ποσοστό εμφάνισής της να φτάνει το 85% μεταξύ των ηλικιών 18-24 (3). Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της εφηβείας τα επίπεδα των ανδρογόνων αυξάνονται απότομα τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, γεγονός που προκαλεί διαταραχή στη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερου σμήγματος.

Αν και μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε στο σώμα, οι ζώνες που πλήττονται συχνότερα από την ακμή είναι το πρόσωπο, το στέρνο, οι ώμοι και η άνω πλάτη.

Ακμή: ποιος μηχανισμός την προκαλεί;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σμήγμα που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες «ταξιδεύει» μέσω των τριχοσμηγματογόνων θύλακων για να φτάσει στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Όταν οι πόροι φράξουν από νεκρά κύτταρα και περίσσεια σμήγματος, το περιβάλλον που δημιουργείται ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και πιο συγκεκριμένα, του βακτηρίου C.acnes το οποίο προκαλεί φλεγμονώδεις βλάβες στην επιδερμίδα. Τα συμπτώματα είναι αυτά που καθορίζουν τον τύπο ακμής: η μη φλεγμονώδης ακμή εκδηλώνεται με κλειστούς ή ανοιχτούς φαγέσωρες (τα γνωστά λευκά ή μαύρα στίγματα αντίστοιχα) ενώ κύστες, βλατίδες, οζίδια, φλύκταινες, χαρακτηρίζουν τη φλεγμονώδη ακμή.

Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εφηβείας αλλά και της εμμήνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της ακμής είναι η κληρονομικότητα, το στρες, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, η κακή διατροφή (υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλό ποσοστό ζάχαρης ή/και trans λιπαρών), ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές κ.α. (3)

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι έρευνες έχουν δείξει πως στους ασθενείς με ακμή παρατηρείται αποδυναμωμένος επιδερμιδικός φραγμός (θυμίζουμε ότι ο επιδερμιδικός φραγμός “σφραγίζει” την υγρασία στο δέρμα και κρατά μακριά τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες)- καθώς και μειωμένα επίπεδα ceramides.Επίσης, ακόμα και οι ίδιες οι θεραπείες κατά της ακμής μπορεί να την πυροδοτήσουν περαιτέρω, γιατί η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα που δημιουργούν, αναγκάζουν το δέρμα να παράγει περισσότερο σμήγμα προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία του - αποτέλεσμα: ακόμα περισσότερες εξάρσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ασθενείς, ιδίως όσοι έχουν ερεθισμένο, ευαίσθητο δέρμα απογοητεύονται και καταλήγουν να διακόψουν τη θεραπεία.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της ακμής μπορεί πλέον να σπάσει και η φροντίδα στο σπίτι με ειδικά μελετημένες συνθέσεις, απαλές και αποτελεσματικές μαζί, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Δέρμα με τάση ακμής: Αποτελεσματικό skincare σε 2 βήματα

Το δέρμα με τάση ακμής δίνει «μάχη» κάθε λεπτό της ημέρας, τόσο απέναντι στις φλεγμονές που προκαλούνται από τον μηχανισμό που περιγράψαμε πιο πάνω, όσο και απέναντι στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Για αυτό, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται, είναι να βρεθεί αντιμέτωπο και με ακατάλληλα προϊόντα skincare που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η νέα σειρά Blemish Control της CeraVe, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους (όπως και όλα τα προϊόντα της μάρκας), βοηθά το δέρμα να καταπολεμήσει την ακμή χάρη σε ειδικά επιλεγμένα συστατικά, στις κατάλληλες συγκεντρώσεις, τα οποία διεισδύουν στους πόρους και δρουν εντατικά με στόχο τη μείωση των ορατών ατελειών αλλά και την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων. Πρόκειται για ένα απαλό και αποτελεσματικό καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης σε 2 βήματα, που σπάει τον κύκλο της ακμής: δύο μοναδικές συνθέσεις, το CeraVe Blemish Control Cleanser και το CeraVe Blemish Control Gel, βασισμένες σε συστατικά με αποδεδειγμένη δράση κατά των ατελειών, απομακρύνουν την περίσσεια σμήγματος, αποσυμφορούν τους φραγμένους πόρους και καταπολεμούν τις ατέλειες, χωρίς να διαταράσσουν τον πολύτιμο επιδερμιδικό φραγμό. Έτσι, με ήπιο αλλά αποτελεσματικό τρόπο, η σειρά CeraVe Blemish Control σπάει τον φαύλο κύκλο της ακμής, δίνοντας ορατά αποτελέσματα από την 3η κιόλας μέρα.

Βήμα 1ο: CeraVe Blemish Control Cleanser

Το τζελ καθαρισμού της σειράς CeraVe Blemish Control, με υφή που μεταμορφώνεται από τζελ σε αφρό, καθαρίζει απαλά απομακρύνοντας ρύπους και σμήγμα, χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα. Με φυσιολογικό pH κατά των ατελειών, η σύνθεσή του βασίζεται σε έναν συνδυασμό συστατικών που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και του σμήγματος, μειώνουν τα μαύρα στίγματα και ελαχιστοποιούν την όψη των πόρων- συγκεκριμένα:

 • Σαλικυλικό οξύ σε συγκέντρωση 2%, το οποίο διεισδύει στους πόρους και τους απελευθερώνει από σμήγμα και νεκρά κύτταρα
 • Άργιλο που απορροφά την περίσσεια σμήγματος και μειώνει τη γυαλάδα
 • Νιασιναμίδη που ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό και καταπραΰνει την επιδερμίδα
 • 3 απαραίτητα ceramides (υπογραφή της CeraVe) που συμβάλλουν στη διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού, ο οποίος προστατεύει από τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες ενώ συγχρόνως συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος.

Μετά από 4 εβδομάδες καθημερινής χρήσης του CeraVe Blemish Control Cleanser, παρατηρείται μείωση των συνολικών φλεγμονωδών βλαβών έως και 29%*** ενώ το 93% των χρηστών συμφωνούν ότι δεν νιώθουν το δέρμα τους λιπαρό μετά τον καθαρισμό**.

Βήμα 2ο: CeraVe Blemish Control Gel

Η πρώτη τζελ φροντίδα της CeraVe, καταπολεμά τις ατέλειες και προλαμβάνει το σχηματισμό νέων, ενώ συγχρόνως ελαχιστοποιεί την ορατότητα των πόρων χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα και χωρίς να διαταράσσει τον επιδερμιδικό φραγμό - και όλα αυτά μέσα σε μόλις 3 μέρες, με εφαρμογή μόνο το βράδυ. Στην καρδιά αυτής της σύνθεσης “χτυπάει” ένας πανίσχυρος συνδυασμός AHA & BHA, ειδικά μελετημένος ώστε να μην ξηραίνει την επιδερμίδα:

 • Το Γλυκολικό και το Γαλακτικό Οξύ που περιέχει (AHAs), απολεπίζουν απαλά, βελτιώνουν την υφή και τον τόνο του δέρματος ενώ μειώνουν το μέγεθος των πόρων.
 • Το Σαλικυλικό Οξύ 2% (ΒΗΑ), διεισδύει στους πόρους, απομακρύνει αποτελεσματικά σμήγμα και νεκρά κύτταρα που τους φράσσουν, καταπολεμά τις ατέλειες και προλαμβάνει την εμφάνιση νέων
 • Η Νιασιναμίδη ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό και καταπραΰνει την επιδερμίδα
 • Τα 3 απαραίτητα ceramides, συμβάλλουν στη διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: μέσα σε μόλις 3 ημέρες χρήσης του CeraVe Blemish Control Gel, σημειώνεται 40% μείωση του μεγέθους των φλεγμονωδών βλαβών και της ερυθρότητας* ενώ την 8η εβδομάδα παρατηρείται έως και 30% μείωση των φλεγμονωδών βλαβών και των ανοιχτών φαγέσωρων, σημαντική μείωση του μεγέθους των πόρων, της ορατής ερυθρότητας και της τραχύτητας του δέρματος*.

Σημάδια ακμής: Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Όσοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την ακμή, βιώνουν τον αντίκτυπό της ακόμα και πολύ μετά την έξαρση, καθώς οι φλεγμονώδεις βλάβες αφήνουν σημάδια στην επιδερμίδα και προκαλούν υπερμελαγχρώσεις (δυσχρωμίες). Η CeraVe έχει την απάντηση και σε αυτό το πρόβλημα: το νέο CeraVe Retinol Resurfacing Serum είναι ένας ελαφρύς, μη κολλώδης Ορός Περιποίησης προσώπου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους με στόχο τη μείωση των σημαδιών μετά την ακμή και τη λείανση της επιδερμίδας, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς.

Πρόκειται για μια σύνθεση αρκετά ισχυρή αλλά και ήπια μαζί, που συνδυάζει 3 απαραίτητα ceramides που βοηθούν στην αποκατάσταση και την προστασία του επιδερμιδικού φραγμού, καταπραϋντική νιασιναμίδη, ενθυλακωμένη ρετινόλη και εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας – ένα «κοκτέιλ» συστατικών που μειώνει ορατά τα σημάδια μετά την ακμή, ελαχιστοποιεί την όψη των πόρων, επαναφέρει την ομοιομορφία στον τόνο της επιδερμίδας και τη βοηθά να ανακτήσει την λεία, υγιή όψη της. Οι κλινικές δοκιμές το επιβεβαιώνουν: το 76% των συμμετεχόντων με δέρμα με τάση ακμής, δήλωσαν ότι οι ατέλειές τους ελαχιστοποιήθηκαν ή μειώθηκαν ενώ το 82% αυτών δήλωσαν ότι μετά από 4 εβδομάδες χρήσης, το προϊόν βελτίωσε, λείανε ή αναδόμησε την υφή της επιδερμίδας τους****. Επιπλέον, η Τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης των συστατικών, MVE Technology, εξασφαλίζει ενυδάτωση μακράς διάρκειας 24 ωρών.

Προσοχή: Επειδή η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στον ήλιο, είναι προτιμότερο να εφαρμόζετε το CeraVe Resurfacing Retinol Serum το βράδυ. Το επόμενο πρωί, θα πρέπει να φοράτε οπωσδήποτε μια αντηλιακή κρέμα με SPF 30 (τουλάχιστον).

*Βάσει κλινικής μελέτης 8 εβδομάδων, σε 52 άνδρες & γυναίκες (ηλικίας 13-45 ετών), με ήπια έως μέτριας σοβαρότητας ακμή.

** Βάσει καταναλωτικής μελέτης αυτοαξιολόγησης 4 εβδομάδων, σε 57 γυναίκες (ηλικίας 18-50 ετών), με μαύρα & λευκά στίγματα, ατέλειες, και κανονικό έως λιπαρό δέρμα.

*** Βάσει κλινικής μελέτης 6 εβδομάδων, σε 50 γυναίκες (ηλικίας 13-50 ετών), με ήπια έως μέτριας σοβαρότητας ακμή

**** Βάσει κλινικής μελέτης 6 εβδομάδων, σε 50 γυναίκες (ηλικίας 13-50 ετών), με ήπια έως μέτριας σοβαρότητας ακμή και κανονικό έως λιπαρό δέρμα.

Πηγές:
 1. Tan, J K L, and K Bhate. “A global perspective on the epidemiology of acne.” The British Journal of Dermatology vol. 172 Suppl 1 (2015): 3-12. doi:10.1111/bjd.13462
 2. Johns Hopikins Medicine Acne https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/acne
 3. “Skin Conditions by the Numbers.” American Academy of Dermatology, 2021.