SPF
Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα β-υδροξυ-οξύ που προάγει τη φυσική διαδικασία απολέπισης του δέρματος. Προήλθε αρχικά από τον φλοιό ορισμένων φυτών, όπως η λευκή ιτιά και η γκολθερία, όμως πλέον αναπτύσσεται συνήθως στο εργαστήριο. Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τη στόχευση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως το τραχύ και ανομοιόμορφο δέρμα (θυλακική υπερκεράτωση), οι φραγμένοι πόροι, και δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση. Όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας ρουτίνας περιποίησης, το συστατικό αυτό προσφέρει λείανση και απαλότητα στο δέρμα χάρη στην ήπια αλλά αποτελεσματική απολεπιστική δράση του.

Τι πρέπει να ξέρετε για το γαλακτικό οξύ

 • Η ανακάλυψη του σαλικυλικού οξέος χρονολογείται από το 1838, όταν παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από έναν Ιταλό χημικό ονόματι τον Raffaele Piria.1 Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην απολέπιση του δέρματος διασπώντας την «κόλλα» που κρατά τα επιδερμιδικά κύτταρα ενωμένα μεταξύ τους. Έτσι, ενθαρρύνει τη φυσική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, καταπολεμώντας την τραχύτητα και τη θαμπάδα και αποκαλύπτοντας ένα πιο λαμπερό και πιο υγιές δέρμα. Σαλικυλικό οξύ περιέχουν διάφορα προϊόντα περιποίησης –από καθαριστικά σώματος και ενυδατικές μέχρι τζελ καθαρισμού για το πρόσωπο, κ.α.

 • Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα λιποδιαλυτό συστατικό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει αποτελεσματικά στους πόρους. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για το λιπαρό και με τάση ακμής δέρμα (ιδίως για όσους έχουν ανοιχτούς φαγέσωρες, δηλαδή μαύρα στίγματα), καθώς απελευθερώνει τους πόρους και δεν επιτρέπει την εναπόθεση καταλοίπων που προκαλούν ακμή. Η ήπια απολεπιστική δράση του σαλικυλικού οξέος μπορεί να βελτιώσει επίσης το τραχύ και ανομοιόμορφο δέρμα, το οποίο είναι επίσημα γνωστό ως θυλακική υπερκεράτωση και μοιάζει σαν δέρμα που “έχει ανατριχιάσει”. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο για όσους πάσχουν από ψωρίαση, μειώνοντας τις ψωριασικές πλάκες και βοηθώντας στην πρόληψη περαιτέρω εξάρσεων.

 • Σύμφωνα με τον FDA2, το σαλικυλικό οξύ είναι το β-υδροξυ-οξύ που χρησιμοποιείται συχνότερα σε προϊόντα περιποίησης. Γενικά, θεωρείται ως μια πιο ήπια επιλογή σε σύγκριση με άλλα υδροξυ-οξέα, όπως το γλυκολικό οξύ. Αν και πολλοί τύποι δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή σαλικυλικού οξέος, το συστατικό αυτό ενδείκνυται για το λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα λόγω της ικανότητάς του να ρυθμίζει την υπερβολική λιπαρότητα και να βελτιώνει τους φραγμένους πόρους, τη θαμπάδα και τα μαύρα στίγματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των ψωριασικών πλακών, καθώς και για το τραχύ και ανομοιόμορφο δέρμα. Για να δείτε κατά πόσον το σαλικυλικό οξύ είναι η σωστή επιλογή για εσάς ή όχι, συμβουλευθείτε έναν ειδικευμένο δερματολόγο.

 • Η καθημερινή αντηλιακή προστασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αποτελεσματικής ρουτίνας περιποίησης και πρέπει να εφαρμόζεται κάθε πρωί, είτε χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ είτε όχι. Σύμφωνα με τις συστάσεις του FDA, πρέπει να βάζετε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 15 ή μεγαλύτερο καθημερινά –χωρίς εξαιρέσεις– και να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων έκθεσης στον ήλιο. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε το άμεσο ηλιακό φως κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ.


  Όλα αυτά είναι ακόμα πιο απαραίτητα όταν συμπεριλαμβάνετε το σαλικυλικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησής σας, κι αυτό γιατί, λόγω της απολεπιστικής δράσης του, αυτό το συστατικό μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευάλωτο απέναντι στις βλαβερές ακτίνες UV. Συνιστάται επίσης να λαμβάνετε πρόσθετα μέτρα προστασίας από τον ήλιο όταν χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ, όπως να φοράτε καπέλο, προστατευτικά ρούχα, και γυαλιά ηλίου.

 • Το σαλικυλικό οξύ θεωρείται γενικά ως ένα συστατικό κατάλληλο για καθημερινή χρήση, και όταν εφαρμόζεται σωστά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά περιποίησης. Τα προϊόντα της CeraVe με σαλικυλικό οξύ είναι όλα εμπλουτισμένα με 3 απαραίτητα ceramides που βοηθούν στη συγκράτηση της ενυδάτωσης και την επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος.


  Στη CeraVe, θα βρείτε προϊόντα που συνδυάζουν το σαλικυλικό οξύ με άλλα ήπια απολεπιστικά, όπως γαλακτικό οξύ ή γλυκολικό οξύ (α-υδροξυοξέα, δηλαδή AHA), για να εξασφαλίσουν βέλτιστη, ορατή λείανση του δέρματος. Όπως συμβαίνει με όλα τα χημικά συστατικά για χημική απολέπιση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και να ζητάτε τη συμβουλή ενός δερματολόγου όταν έχετε αμφιβολίες.

 • Μπορεί το σαλικυλικό, το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ να κατηγοριοποιούνται όλα ως υδροξυ-οξέα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην περιποίηση, όμως υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή προϊόντος. Το σαλικυλικό οξύ είναι β-υδροξυ-οξύ (BHA, για συντομία). Αντιθέτως, το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ είναι α-υδροξυ-οξέα (AHA). Και τα τρία αυτά συστατικά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, ως χημικά απολεπιστικά, προάγοντας τη διαδικασία απολέπισης και βοηθώντας στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, η κύρια διαφορά τους έγκειται στη διαλυτότητά τους. Επειδή το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό –σε αντίθεση με το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ που είναι υδατοδιαλυτά–, έχει την ικανότητα να διεισδύει στους φραγμένους πόρους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους έχουν λιπαρό δέρμα.

 • Η συχνότητα με την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια το σαλικυλικό οξύ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν που θα επιλέξετε, τον τύπο του δέρματός σας, το τι θέλετε να πετύχετε, και το ποσοστό σαλικυλικού οξέος που εμπεριέχεται στη σύνθεση. Υπάρχουν προϊόντα με σαλικυλικό οξύ που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι αρκετά ήπια για καθημερινή χρήση, όπως τα προϊόντα της CeraVe. Τα προϊόντα CeraVe με σαλικυλικό οξύ περιέχουν συστατικά όπως νιασιναμίδη για καταπράυνση, υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, και ceramides, ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένη περιποίηση χωρίς να διαταράσσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Message
Download Chrome