Moisturise Like A Derm: Συμβουλές για την Ενυδάτωση του Δέρματος

Τα προϊόντα ενυδάτωσης σώματος παίζουν βασικό ρόλο σε κάθε ρουτίνα περιποίησης, γιατί συμβάλλουν στην υγιή όψη του δέρματος. Ενυδατώνουν και συγκρατούν την υγρασία του δέρματος, και παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση του προστατευτικού φραγμού του. Η ενυδάτωση του σώματος είναι εξίσου σημαντική με την ενυδάτωση του προσώπου μας, δυστυχώς όμως, πολλοί κάνουν το λάθος να παραλείπουν εντελώς αυτό το βήμα περιποίησης. Γι’ αυτό κι εμείς, αφού απευθυνθήκαμε σε εγκεκριμένους δερματολόγους, σας δίνουμε παρακάτω 5 βασικές συμβουλές για την περιποίηση του σώματος –όπως πότε και πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε ενυδατική και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

moisturise like a derm

Γενικά

Ως οι πλέον ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος, οι δερματολόγοι έχουν εκπαιδευτεί να καταλαβαίνουν το δέρμα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Μπορούν να διαγνώσουν τυχόν δερματικά προβλήματα, να χορηγήσουν θεραπείες για αυτά, αλλά και να προσφέρουν συμβουλές προτείνοντας προγράμματα περιποίησης με τα κατάλληλα προϊόντα –συμπεριλαμβανομένων των ενυδατικών σώματος για κάθε τύπο δέρματος. Σε αυτόν τον οδηγό, μοιραζόμαστε μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές για την ενυδάτωση του σώματος που συχνά συνιστούν οι δερματολόγοι στους ασθενείς τους. Επίσης, θα μάθετε πώς να επιλέξετε τη σωστή ενυδατική σώματος σύμφωνα με τις ανάγκες του δέρματός σας, ώστε το δέρμα σας να είναι λείο, απαλό και ενυδατωμένο με υγιή όψη και αίσθηση.

ΟΙ 5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

  • Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική με ceramides.
  • Επιλέξτε την κατάλληλη υφή ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματός σας.
  • Ενυδατώστε το δέρμα σας σε καθημερινή βάση.
  • Εφαρμόστε την ενυδατική σας σε καθαρό, νωπό δέρμα.
  • Ενυδατώστε πρόσωπο και σώμα.

Συμβουλές για την ενυδάτωση του σώματος

1. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική με ceramides

«Τα ceramides είναι απαραίτητα λιπίδια που υπάρχουν εκ φύσεως στο δέρμα και παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς επιδερμιδικού φραγμού», εξηγεί η δερματολόγος Δρ. Jenny Liu. «Τα μειωμένα επίπεδα ceramides μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμούς στο δέρμα.» Σύμφωνα με τη Δρ. Liu, η χρήση προϊόντων με ceramides «μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του ξηρού και ερεθισμένου δέρματος, αναπληρώνοντας τα επίπεδα τους στον επιδερμιδικό φραγμό.»

moisturise like a dream

2. Επιλέξτε την κατάλληλη υφή ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματός σας

Οι ενυδατικές δεν είναι όλες ίδιες μεταξύ τους. Κυκλοφορούν σε πολλές μορφές, όπως κρέμες και λοσιόν, που μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς την υφή, τα συστατικά και την ενδεδειγμένη χρήση τους. Για να βρείτε τον κατάλληλο τύπο ενυδατικής για το δέρμα σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την τρέχουσα ρουτίνα, το περιβάλλον σας, αλλά και τα αποτελέσματα που επιθυμείτε από την περιποίηση του δέρματός σας.

Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσετε ενυδατικές με ενεργά συστατικά που να στοχεύουν τις ανάγκες του δέρματός σας. Αν, για παράδειγμα, το δέρμα σας είναι τραχύ και ανομοιόμορφο, μπορείτε να επιλέξετε μια ενυδατική όπως η CeraVe SA Smoothing Cream. Εμπλουτισμένη με σαλικυλικό οξύ, αυτή η κρέμα απολεπίζει απαλά τα νεκρά κύτταρα λειαίνοντας την υφή του δέρματος. Η CeraVe SA Smoothing Cream μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε δέρμα με ψωρίαση.

Στη συνέχεια, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τη σωστή υφή για τις ανάγκες του δέρματός σας, ακολουθούν μερικές από τις βασικές διαφορές μεταξύ λοσιόν και κρεμών:

  • Λοσιόν: Οι λοσιόν έχουν ελαφρώς κρεμώδη υφή, αλλά περιέχουν περισσότερο νερό από ό,τι οι κρέμες. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ελαφριά υφή και η εύκολη απορρόφησή τους από το δέρμα. Τα παραπάνω τις καθιστούν μια αποτελεσματική επιλογή ενυδάτωσης για πολλούς τύπους δέρματος.
  • Κρέμες: Οι κρέμες έχουν συνήθως πιο πλούσια σύσταση από τις λοσιόν. Επειδή συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε έλαια, οι κρέμες έχουν συνήθως πιο παχύρρευστη υφή που είναι ιδανική και για ξηρούς τύπους δέρματος, για όλες τις ηλικίες και για την εποχιακή ξηρότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
moisturise like a dream

3. Ενυδατώστε το δέρμα σας καθημερινά

Όλα τα προϊόντα περιποίησης –συμπεριλαμβανομένης της ενυδατικής– απαιτούν συνέπεια προκειμένου να εξασφαλίσουν μέγιστη αποτελεσματικότητα. «Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε την ενυδάτωση κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας περιποίησης, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας –πρωί και βράδυ», λέει ο δερματολόγος Δρ. Daniel Sugai. Εφαρμόζοντας ενυδατική στο σώμα σας 2 φορές την ημέρα, προσφέρετε στο δέρμα σας όλη την ενυδάτωση και τη θρέψη που χρειάζεται. Ο Δρ. Sugai συνιστά επίσης να παίρνετε την αγαπημένη σας ενυδατική μαζί σας στα ταξίδια, «ώστε να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν που ξέρετε ότι είναι αποτελεσματικό και σέβεται τον επιδερμιδικό φραγμό».

moisturise like a dream

4. Εφαρμόστε την ενυδατική σας σε καθαρό, νωπό δέρμα

Για να αποφεύγεται η απώλεια της υγρασίας, οι δερματολόγοι συνιστούν η εφαρμογή της ενυδατικής να γίνεται σε καθαρό, ελαφρώς νωπό δέρμα, μετά το ντους. «Ενυδάτωση αμέσως μετά το ντους; Ναι, για να «κλειδώσετε» όλη αυτή την υγρασία στο δέρμα σας», λέει ο Δρ. Daniel Sugai. Όταν το δέρμα είναι ελαφρώς νωπό, η ενυδάτωση γίνεται αποτελεσματικότερα και το δέρμα συγκρατεί την υγρασία του. Για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τα οφέλη της ενυδατικής σας, καλό είναι επίσης να αποφεύγετε κάποιες συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα ή ερεθισμούς στο δέρμα σας. «Φροντίστε το ντους σας να μην κρατάει πολλή ώρα και να μην είναι καυτό», λέει η δερματολόγος Δρ. Adeline Kikam, «γιατί αυτό μπορεί να εντείνει την ξηρότητα».

moisturise like a dream

5. Ενυδατώστε πρόσωπο και σώμα

Όπως αναφέρει και η Δρ. Adeline Kikam: «Περιποιείστε το πρόσωπό σας, αλλά τι κάνετε το ίδιο και με το σώμα σας;» Με άλλα λόγια, η ρουτίνα ενυδάτωσής σας θα πρέπει να περιλαμβάνει το σώμα, εκτός από το πρόσωπο, αφού κι αυτό έχει ανάγκη από φροντίδα και θρέψη. «Η ενυδάτωση όλου του σώματος βοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές –ακόμα και τα λιγότερο ορατά σημεία», λέει η Δρ. Kikam. Μην ξεχνάτε να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ξηρότητα, όπως τα χέρια, τα πόδια, τα γόνατα και τους αγκώνες σας.

Συχνές ερωτήσεις