SPF
Ekzema sto swma 5 facts pou thelete na kserete

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Το έκζεμα πρωτοεμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ενήλικη ζωή, με τα συμπτώματά του να είναι τόσο ενοχλητικά, που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση και την ποιότητα ζωής γενικότερα. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συνήθως «προτιμάει» τα χέρια στους ενήλικες, και το εσωτερικό των αγκώνων, την πίσω πλευρά των γονάτων, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής στα παιδιά. Ανάμεσα στις απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα στο σώμα είναι, με την καθοδήγηση του δερματολόγου σας, να επιλέξετε προϊόντα φροντίδας με συνθέσεις ήπιες, μη ερεθιστικές για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση. Η αποκατάσταση και η ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού είναι ζητούμενο, με συστατικά όπως τα ceramides, το υαλουρονικό οξύ, τα πλούσια σε ευεργετικά ωμέγα λιπαρά έλαι

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ (8)

 • Ερεθιστικοί παράγοντες όπως το σαπούνι και τα απορρυπαντικά
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο κρύος και ξηρός καιρός, η υγρασία κλπ
 • Αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα επιθήλια των ζώων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι μύκητες της υγρασίας κ.α.
 • Τροφικά αλλεργιογόνα όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τα φυστίκια, η σόγια, κάποια φρούτα κλπ
 • Συγκεκριμένα υλικά που έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα όπως το μαλλί ή συνθετικά υφάσματα
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Μολύνσεις του δέρματος

5 facts που θέλετε να γνωρίζετε

#1 Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό

Είναι μια δερματική πάθηση που δεν μπορείτε να «κολλήσετε» από τον πάσχοντα. Συνήθως εκδηλώνεται στα μπράτσα, στο πίσω μέρος των γονάτων, στα χέρια, τα πόδια αλλά και στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, 12-25% των παιδιών και 10-15% των ενηλίκων παγκοσμίως, πάσχουν από ατοπική δερματίδα ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φαίνεται να είναι περίπου 10% (1).

#2 Ο ρόλος του επιδερμιδικού φραγμού

Αν και δεν η επιστημονική κοινότητα δεν έχει σκιαγραφήσει απολύτως τον μηχανισμό που πυροδοτεί το έκζεμα , φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με τον αποδυναμωμένο επιδερμιδικό φραγμό. Όταν ένας ερεθιστικός παράγοντας ή αλλεργιογόνο από το περιβάλλον ή από το ίδιο το σώμα, ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργείται φλεγμονή (2). Αυτή η φλεγμονή προκαλεί τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το έκζεμα, τα οποία μπορεί να είναι από ήπια (ξηρότητα, τραχύτητα) έως σοβαρά (έντονη κοκκινίλα και ερεθισμός, βλατίδες που περιβάλλονται από φυσαλίδες, σκασίματα, πόνος) με τον επίμονο κνησμό ως κοινό παρονομαστή.

#3 Οι συνήθεις ύποπτοι

Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οι δερματολόγοι έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένους παράγοντες που, όταν συνδυάζονται με γενετική προδιάθεση, μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του εκζέματος. Οι πιο κοινοί από αυτούς είναι το ξηρό δέρμα , τα σκληρά σαπούνια, τα απορρυπαντικά και καθαριστικά προϊόντα, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και επιπέδων υγρασίας, υφάσματα που προκαλούν κνησμό (όπως τα μάλλινα), διάφορα αλλεργιογόνα (πχ γύρη, τα ακάρεα οικιακής σκόνης, οι τρίχες των κατοικίδιων κ.α.), το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, τα παρατεταμένα ζεστά ντους, η υπερβολική εφίδρωση.

#4 Έκζεμα δεν είναι μόνο ένα

Εκτός από την ατοπική δερματίτιδα, υπάρχουν και κάποιες άλλες μορφές εκζέματος: η Δερματίτιδα εξ’ επαφής, η οποία εκδηλώνεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένους ερεθιστικούς παράγοντες(3), η Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα η οποία συνήθως παρουσιάζεται σε ζώνες όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες όπως στην πλάτη, την μύτη, το τριχωτό της κεφαλής (4), το Δυσιδρωσικό έκζεμα το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρές, κνησμώδεις φουσκάλες στις άκρες των δακτύλων σε χέρια και πόδια, στις παλάμες και τα πέλματα και προκαλείται συνήθως από άγχος ή αλλεργίες (5), το Νομισματοειδές έκζεμα, όπου οι βλάβες έχουν σχήμα νομίσματος και, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων ή ξηροδερμία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα (6) και η Δερματίτιδα εκ στάσεως, η οποία σχετίζεται με προβλήματα του κυκλοφορικού που προκαλούν πρήξιμο και συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, κνησμό, ξεφλούδισμα, πόνο (7).

#5 Αλλάξτε bodycare

Καθώς, όπως είπαμε πιο πάνω, μια από τις αιτίες που πυροδοτούν και επιδεινώνουν το έκζεμα είναι και η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, είναι σημαντικό να επιλέξετε για την καθημερινή φροντίδα σας συνθέσεις ήπιες, μη ερεθιστικές για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του σώματός σας. Η αποκατάσταση και η ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού είναι ζητούμενο, και συστατικά που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα ceramides , καθώς και το υαλουρονικό οξύ και τα πλούσια σε ευεργετικά ωμέγα λιπαρά έλαια, για έξτρα ενυδάτωση.

Αποφύγετε να μένετε πολλή ώρα κάτω από το ντους, και επιλέξτε για τον καθαρισμό του σώματός σας συνθέσεις ήπιες, υποαλλεργικές, χωρίς άρωμα, εμπλουτισμένες με ceramides και ενυδατικούς παράγοντες, όπως:

 • Το Hydrating Foaming Oil Cleanser , ένα αφρώδες λάδι για τον καθαρισμό προσώπου και σώματος. Στη σύνθεσή του συνδυάζει ήπιους επιφανειοδραστικούς παράγοντες με αμινοξέα που καθαρίζουν απαλά και αποτελεσματικά χωρίς να αφυδατώνουν το δέρμα, με δύο έλαια θρέψης (σκουαλάνιο και τριγλυκερίδια), που βοηθούν την επιδερμίδα να αναπληρώνει την υγρασία της και τρία βασικά ceramides που βοηθούν στην αποκατάσταση και διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού.
 • Το Hydrating Cleanser, μια κρέμα καθαρισμού προσώπου και σώματος εμπλουτισμένη με τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση. Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία διάχυσης MVE, κρατάει σταθερά ενυδατωμένη την επιδερμίδα όλο το 24ωρο.
 • Ολοκληρώστε την καθημερινή φροντίδα με μια ενυδατική σώματος που θα προσφέρει καταπράϋνση και ανακούφιση, όπως είναι:

 • Η Moisturising Cream, μια πλούσια αλλά καθόλου λιπαρή ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος, η οποία περιέχει τα τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση και ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού, υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση και την κατοχυρωμένη τεχνολογία MVE που απελευθερώνει ενυδατικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Η Moisturising Lotion, ένα ενυδατικό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος, αν προτιμάτε τις πιο ανάλαφρες υφές. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και αποκαθιστά τον φυσικό επιδερμιδικό φραγμό χάρη στον συνδυασμό των τριών απαραίτητων ceramides με υαλουρονικό οξύ και την κατοχυρωμένη τεχνολογία διάχυσης MVE, που εξασφαλίζει την ενυδάτωση και την απαλότητα της επιδερμίδας όλη μέρα.
 • Message
  Download Chrome