CeraVe Blog: Χρήσιμα Άρθρα & Συμβουλές Περιποίησης

Eczema_Article

Icon > ΕΚΖΕΜΑ

Έκζεμα στο σώμα: 5 facts που θέλετε να ξέρετε

Έντονος κνησμός, ερυθρότητα, ξηροδερμία - ένας φαύλος κύκλος που ταλαιπωρεί την επιδερμίδα και κάνει (ακόμα πιο) δύσκολη την καθημερινότητα: το ατοπικό έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα) στο σώμα και το πρόσωπο είναι μια χρόνια διαταραχή, η οποία εμφανίζει εξάρσεις που κατά κύριο λόγο υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες με την κατάλληλη αντιμετώπιση, ανάλογα βέβαια και με το αίτιο που τις πυροδοτεί. Το έκζεμα πρωτοεμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ενήλικη ζωή, με τα συμπτώματά του να είναι τόσο ενοχλητικά, που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

5 facts που θέλετε να γνωρίζετε

#1

Το ατοπικό έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό

Είναι μια δερματική πάθηση που δεν μπορείτε να «κολλήσετε» από τον πάσχοντα. Συνήθως εκδηλώνεται στα μπράτσα, στο πίσω μέρος των γονάτων, στα χέρια, τα πόδια αλλά και στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, 12-25% των παιδιών και 10-15% των ενηλίκων παγκοσμίως, πάσχουν από ατοπική δερματίδα ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φαίνεται να είναι περίπου 10% (1).

#2

Ο ρόλος του επιδερμιδικού φραγμού

Αν και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει σκιαγραφήσει απολύτως τον μηχανισμό που πυροδοτεί το ατοπικό έκζεμα, φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με τον αποδυναμωμένο επιδερμιδικό φραγμό. Όταν έχει αποδυναμωθεί μπορεί ένας ερεθιστικός παράγοντας ή αλλεργιογόνο να εισβάλλει από την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η φυσική άμυνα του δέρματος και να δημιουργείται φλεγμονή (2). Αυτή η φλεγμονή προκαλεί τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ατοπική δερματίτιδα, τα οποία μπορεί να είναι από ήπια (ξηρότητα, τραχύτητα) έως σοβαρά (έντονη κοκκινίλα και ερεθισμός, βλατίδες που περιβάλλονται από φυσαλίδες, σκασίματα, πόνος, έκζεμα) με τον επίμονο κνησμό ως κοινό παρονομαστή.

#3

Οι συνήθεις ύποπτοι

Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οι δερματολόγοι έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένους παράγοντες που, όταν συνδυάζονται με γενετική προδιάθεση, μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του ατοπικού εκζέματος. Οι πιο κοινοί από αυτούς είναι τα επιθετικά προϊόντα καθαρισμού, τα απορρυπαντικά, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και επιπέδων υγρασίας, τα υφάσματα που προκαλούν κνησμό (όπως τα μάλλινα), διάφορα αλλεργιογόνα (πχ γύρη, τα ακάρεα οικιακής σκόνης, οι τρίχες των κατοικίδιων κ.α.), το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, τα παρατεταμένα ζεστά ντους, η υπερβολική εφίδρωση.

#4

Έκζεμα δεν είναι μόνο ένα

Εκτός από το ατοπικό έκζεμα, υπάρχουν και κάποιες άλλες μορφές εκζέματος: η Δερματίτιδα εξ’ επαφής, η οποία εκδηλώνεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένους ερεθιστικούς παράγοντες(3), η Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα η οποία συνήθως παρουσιάζεται σε ζώνες όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες όπως στην πλάτη, την μύτη, το τριχωτό της κεφαλής (4), το Δυσιδρωσικό έκζεμα το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρές, κνησμώδεις φουσκάλες στις άκρες των δακτύλων σε χέρια και πόδια, στις παλάμες και τα πέλματα και προκαλείται συνήθως από άγχος ή αλλεργίες (5), το Νομισματοειδές έκζεμα, όπου οι βλάβες έχουν σχήμα νομίσματος και, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων ή ξηροδερμία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα (6) και η Δερματίτιδα εκ στάσεως, η οποία σχετίζεται με προβλήματα του κυκλοφορικού που προκαλούν πρήξιμο και συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, κνησμό, ξεφλούδισμα, πόνο (7).

#5

Αλλάξτε bodycare

Καθώς, όπως είπαμε πιο πάνω, μια από τις αιτίες που πυροδοτούν και επιδεινώνουν το έκζεμα είναι και η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, είναι σημαντικό να επιλέξετε για την καθημερινή φροντίδα σας συνθέσεις ήπιες, μη ερεθιστικές για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του σώματός σας. Η αποκατάσταση της δομής και της λειτουργίας του επιδερμιδικού φραγμού είναι ζητούμενο, και συστατικά που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα ceramides, η χοληστερόλη, η σφιγγοσίνη, η νιασιναμίδη κ.α.

Αποφύγετε να μένετε πολλή ώρα κάτω από το ντους, και επιλέξτε για τον καθαρισμό του σώματός σας συνθέσεις ήπιες, υποαλλεργικές, χωρίς άρωμα, εμπλουτισμένες με ceramides και ενυδατικούς παράγοντες, όπως:

- Το CeraVe Hydrating Foaming Oil Cleanser, ένα αφρώδες λάδι για τον καθαρισμό προσώπου και σώματος. Στη σύνθεσή του συνδυάζει τα 3 όμοια σε δομή με αυτά του δέρματος ceramides που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του επιδερμιδικού φραγμού με δύο βασικά λιπίδια που συμβάλλουν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, σκουαλάνιο και τριγλυκερίδια,

- Το CeraVe Hydrating Cleanser, μια κρέμα καθαρισμού προσώπου και σώματος εμπλουτισμένη με τα τρία απαραίτητα, όμοια σε δομή με αυτά του δέρματος, ceramides για την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση. Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης συστατικών MVE Technology, κρατάει σταθερά ενυδατωμένη την επιδερμίδα όλο το 24ωρο.

Ολοκληρώστε την καθημερινή φροντίδα με μια ενυδατική σώματος που θα προσφέρει καταπράυνση και ανακούφιση, όπως είναι:

  • Η CeraVe Moisturising Cream, ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος με μια πλούσια μη κολλώδη υφή που χαρίζει θρέψη, , η οποία περιέχει τα τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση και ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού, υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση και την τεχνολογία MVE που απελευθερώνει ενυδατικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η CeraVe Moisturising Lotion, ένα ενυδατικό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος, αν προτιμάτε τις πιο ανάλαφρες υφές. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και αποκαθιστά τον επιδερμιδικό φραγμό χάρη στον συνδυασμό των τριών απαραίτητων ceramides με υαλουρονικό οξύ και την τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης των συστατικών MVE Technology, που εξασφαλίζει μακράς διάρκειας ενυδάτωση και απαλότητα της επιδερμίδας όλο το 24ωρο.

Πηγές

1. Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ατοπική Δερματίτιδα ή Έκζεμα, Η αλλεργικότερη ατοπική νόσος || https://www.allergy.org.gr/KJLMOLOI/wp-content/uploads/2013/04/02.-%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%94%CE%95%CE%A1%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%94%CE%911.pdf

2. National Eczema Association, An Overview of the Different Types of Eczema https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/

3. T. Ruzicka, B. Przybilla, J. Ring (2006) Handbook of Atopic Eczema; 2ndedition; Springer

4. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/seborrheic-dermatitis/

5. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/dyshidrotic-eczema/

6. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/nummular-eczema/

7. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/stasis-dermatitis/