SPF
H-Katallhlh routina peripoihshs dermatos me tash atopias

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η ατοπική δερματίτιδα παρατηρείται στα βρέφη αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή, είτε με κάποια ήπια συμπτώματα, όπως η ξηρότητα, είτε με πιο σοβαρά, επώδυνα συμπτώματα, για παράδειγμα έντονος κνησμός και κοκκινίλες, πόνος, φλεγμονή, σκασίματα κ.α. Τι οδηγεί το δέρμα σε αυτή την κατάσταση; Αν και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις αιτίες, θεωρείται πως είναι μια δερματική κατάσταση που προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες σε συνδυασμό με έναν αδύναμο επιδερμιδικό φραγμό, ο οποίος αφήνει «περιθώρια» στους εξωτερικούς εχθρούς να περάσουν στο σώμα και να προκαλέσουν φλεγμονές. Η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας δώσει τις σωστές συμβουλές αντιμετώπισης, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων skincare, με ήπια σύνθεση, που προσφέρουν πολύτιμη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΤΟΠΙΚΟ ΔΕΡΜΑ (2)

 • Μειώνει την έντονη ξηρότητα του δέρματος
 • Περιορίζει τον κνησμό και άλλα συμπτώματα
 • Μειώνει την ερυθρότητα και το οίδημα
 • Συμβάλλει στην επανόρθωση του σκασίματος
 • Εμποδίζει την πάχυνση του δέρματος

Τι προκαλεί την εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας;

Η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει διάφορους παράγοντες που, όταν συνδυάζονται με υπάρχουσα γενετική προδιάθεση, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις. Ωστόσο χρειάζεται να έχετε υπόψιν πως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση ανάμεσα στην έκθεση σε κάποιον τέτοιον παράγοντα και στην εκδήλωση των συμπτωμάτων, γεγονός που δυσκολεύει την αναγνώριση και την ταυτοποίηση εκείνων που πυροδοτούν την κάθε περίπτωση ατοπικής δερματίτιδας.

Ανάμεσα σε εκείνους που ενοχοποιούνται περισσότερο είναι:

 • Κληρονομικότητα: Όπως αναφέραμε ακριβώς πιο πάνω, η γενετική προδιάθεση σχετίζεται άμεσα με την ατοπική δερματίτιδα. Σχετικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως περίπου το 75% των περιπτώσεων εμφάνισης αυτής τη δερματικής πάθησης οφείλεται στην κληρονομικότητα, και συγκεκριμένα στο γονίδιο που συνδέεται με τη φιλαγκρίνη (1), μια πρωτείνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη συνοχή του επιδερμιδικού φραγμού και την συγκράτηση της υγρασίας στο δέρμα.
 • Ξηρότητα: Όταν το δέρμα αφυδατώνεται, γίνεται τραχύ και «τραβάει», οι πιθανότητες να βρεθείτε μπροστά σε μια έξαρση ατοπίας αυξάνονται σημαντικά.
 • Ερεθιστικοί παράγοντες: Σκληροί χημικοί παράγοντες που μπορεί να υπάρχουν στις συνθέσεις προϊόντων όπως τα καθαριστικά οικιακής χρήσης αλλά και σε ορισμένα σαπούνια, βαφές μαλλιών, σαμπουάν ακόμα και προϊόντα περιποίησης, όπως επίσης κάποιες ίνες ρούχων (πχ πολυεστέρας ή μαλλί) ακόμα και η επαφή με κάποια φρούτα ή λαχανικά, μπορεί να γίνουν η αφορμή να εμφανιστεί ατοπική δερματίτιδα.
 • Περιβαλλοντικές συνθήκες: Μια δραστική αλλαγή στις περιβαλλοντικές ή τις καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να πυροδοτήσει εξάρσεις. Η υπερβολική ζέστη και η εφίδρωση το καλοκαίρι, αλλά και η ξηρότητα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ατοπίας.
 • Αλλεργιογόνα: Ο αποδυναμωμένος επιδερμιδικός φραγμός αφήνει ανεξέλεγκτες διόδους σε αλλεργιογόνα όπως η γύρη, η σκόνη, οι τρίχες των κατοικιδίων, να εισβάλλουν στο δέρμα.
 • Το στρες: Το έντονο stress συμβάλλει στην αποδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού. Η κορτιζόλη που παράγεται εξαιτίας του, αναγκάζει το σώμα να αντιδράσει με διάφορα συμπτώματα, ανάμεσά τους και αυτά της ατοπικής δερματίτιδα.
 • Ορμόνες: Οι ορμονικές διακυμάνσεις τις οποίες βιώνουν οι γυναίκες σε διάφορα στάδια της ζωής τους, συγκαταλέγονται στις αιτίες που η ατοπία δείχνει λίγη παραπάνω προτίμηση στις γυναίκες.
 • Δέρμα με τάση ατοπίας: Το skincare της ανακούφισης

  Η φροντίδα στο σπίτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του δέρματος με τάση ατοπίας από τα βασανιστικά συμπτώματά της. Καθώς, όπως εξηγήσαμε, πίσω από τις εξάρσεις της συχνά συναντάμε σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες, και με το δεδομένο ότι ο καθαρισμός προσώπου είναι απαραίτητος καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε μια απαλή, μη ερεθιστική σύνθεση που καθαρίζει απαλά, καταπραύνει και ενυδατώνει την επιδερμίδα.

  Το CeraVe Hydrating Foaming oil Cleanser είναι ένα αφρώδες λάδι για τον καθαρισμό του προσώπου και του σώματος, με μεταξένια αίσθηση και ειδικά μελετημένη σύνθεση, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους. Οι ήπιοι επιφανειοδραστικοί παράγοντες με αμινοξέα που περιέχει, καθαρίζουν απαλά και αποτελεσματικά τους ρύπους, τη λιπαρότητα και το μακιγιάζ με έναν απαλό αφρό, διατηρώντας ένα βέλτιστο pH, χωρίς να αφήνουν το δέρμα αφυδατωμένο. Συγχρόνως, δύο έλαια θρέψης, το σκουαλάνιο και τα τριγλυκερίδια, βοηθούν την επιδερμίδα να αναπληρώνει την υγρασία της ενώ τα τρία απαραίτητα ceramides (1,3, 6-II) συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάσταση και την ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού. Κατάλληλο για δέρμα με τάση ατοπίας, χωρίς κλασικό σαπούνι, άρωμα και parabens, μη φαγεσωρογόνο και υποαλλεργικό, προσφέρει τον πιο ευγενικό καθαρισμό και μια πολύτιμη αίσθηση άνεσης στο πολύ ξηρό, ατοπικό αλλά και το βρεφικό δέρμα.

  Για το επόμενο, εξίσου σημαντικό βήμα της ενυδάτωσης, επιλέξτε την CeraVe Moisturising Cream, μια ενυδατική κρέμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους. Ιδανική για το πρόσωπο αλλά και το σώμα, η σύνθεσή της συνδυάζει Υαλουρονικό Οξύ, συστατικό που προσελκύει την υγρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας και βοηθάει το δέρμα να διατηρεί την υγρασία του, με τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της συνοχής του επιδερμιδικού φραγμού. Η πλούσια αλλά καθόλου λιπαρή υφή της χαρίζει άμεσα μια αίσθηση ανακούφισης ενώ χάρη στην Τεχνολογία Σταδιακής Απελευθέρωσης των Συστατικών (MVE Technology), αυτή η ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος εξασφαλίζει ενυδάτωση μακράς διάρκειας 24 ωρών στο ξηρό, πολύ ξηρό δέρμα ή/και με τάση ατοπίας.

  Message
  Download Chrome