CeraVe Blog: Χρήσιμα Άρθρα & Συμβουλές Περιποίησης

Icon > Ευαίσθητο Δέρμα: Χρήσιμες Συμβουλές

Οι καλύτερες ενυδατικές κρέμες σώματος για το ευαίσθητο δέρμα

cerave_webarticle_1720x550_legs_v1_optimized

Αίσθηση τραβήγματος ή/και καύσου, φαγούρα, κοκκινίλες: το ευαίσθητο δέρμα χαρακτηρίζεται από μια αυξημένη τάση να αντιδρά έντονα σε ερεθίσματα τα οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να του προκαλούν τέτοια δυσάρεστη αίσθηση (1). Αν και οποιοδήποτε στοιχείο με το οποίο έρχεται σε επαφή ένα ευαίσθητο δέρμα, θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει και «εχθρός» του, οι πιο συχνοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για αντιδράσεις είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες (ψυχρός αέρας, ακτινοβολία UV κ.α), προϊόντα φροντίδας ή υφάσματα με τα οποία έρχεται σε επαφή, η γενετική προδιάθεση, ενώ ακόμα και η ρύπανση, η μη ισορροπημένη διατροφή, η έλλειψη ύπνου είναι πιθανόν να το φέρουν σε... δύσκολη θέση.

Τι κάνει ένα δέρμα ευαίσθητο;

Αν και έχουμε συνηθίσει να το προσεγγίζουμε ως έναν τύπο δέρματος, στην πραγματικότητα οποιοδήποτε δέρμα, είτε είναι κανονικό, ξηρό, λιπαρό ή με τάση για ακμή, μπορεί να γίνει ευαίσθητο, οποιαδήποτε στιγμή. Παρότι η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να ερευνά και να αποκαλύπτει τα μυστικά του ευαίσθητου δέρματος, ένας σημαντικός λόγος που βρίσκεται πίσω από αυτή την αλλαγή «συμπεριφοράς», είναι η διαταραχή της λειτουργίας του πολύτιμου επιδερμιδικού φραγμού. Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του: αφενός φροντίζει να «κλειδώνει» την ζωτικής σημασίας υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας, αφετέρου λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε επιθετικό εξωτερικό παράγοντα που καραδοκεί. Όταν, λοιπόν, διαταραχτεί η συνοχή του επιδερμιδικού φραγμού (συνήθως εξαιτίας επιθετικών ή ακατάλληλων προϊόντων φροντίδας, λανθασμένου συνδυασμού ισχυρών skincare συστατικών, συχνής χρήσης απολεπιστικών προϊόντων, λόγω στρες, ηλιακής ακτινοβολίας, ορμονικών αλλαγών, γήρανσης) τότε δημιουργούνται κενά που δίνουν την ευκαιρία σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικούς παράγοντες να εισβάλλουν και να πυροδοτήσουν τη δημιουργία φλεγμονής. Επιπλέον, με τον επιδερμιδικό φραγμό αποδυναμωμένο, η απώλεια υγρασίας είναι δεδομένη - για αυτό και συχνά το ευαίσθητο δέρμα είναι και ξηρό ή αφυδατωμένο. Άλλες αιτίες πίσω από το ευαίσθητο δέρμα είναι και η υπερευαισθησία των νευρικών απολήξεων, οι οποίες λανθασμένα αντιδρούν σε αβλαβή ερεθίσματα, απελευθερώνοντας ουσίες που ενεργοποιούν τη φλεγμονή και προκαλούν την αίσθηση τσιμπήματος, φαγούρα, καύσο.

Ceramides: ένα ανακουφιστικό «χάδι» για το ευαίσθητο δέρμα

Από τα παραπάνω είναι προφανές τι χρειάζεται άμεσα το ευαίσθητο δέρμα: ανακούφιση, με ταυτόχρονη επανόρθωση και ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού - και η επιλογή του κατάλληλου skincare παίζει σημαντικότατο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Ποια συστατικά θα πρέπει να αποφύγετε αν έχετε ευαίσθητο δέρμα; Επιθετικούς καθαριστικούς παράγοντες όπως τα θειικά άλατα, ισχυρούς απολεπιστικούς παράγοντες, τα αρώματα, τα ρετινοειδή, τα χημικά αντηλιακά φίλτρα, τις χρωστικές στα προϊόντα μακιγιάζ, τα αιθέρια έλαια κ.α. Και ποια συστατικά θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στο μπάνιο σας αν έχετε ευαίσθητο δέρμα; Εκείνα που το ηρεμούν και συμβάλλουν στην επανόρθωση και ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού του, με κορυφαία στη λίστα τα διάσημα ceramides! Πρόκειται για λιπίδια που υπάρχουν εκ φύσεως στο δέρμα και αποτελούνται από μια μακρά αλυσίδα λιπαρών οξέων, συνδεδεμένη με μια βάση σφιγγοσίνης. Τρία από αυτά θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, καθώς έχει αποδειχθεί κλινικά πως μειωμένα επίπεδα των συγκεκριμένων λιπιδίων παρατηρούνται στον επιδερμιδικό φραγμό ασθενών που εμφανίζουν κάποια φλεγμονώδη πάθηση στο δέρμα.

CeraVe, κάθε μέρα!

Ακριβώς αυτοί οι 3 τύποι ceramides που είναι απολύτως απαραίτητοι στην υγεία της επιδερμίδας (1,3 και 6-II) και την σωστή λειτουργία του δερματικού φραγμού, πρωταγωνιστούν στις ενυδατικές κρέμες σώματος για ευαίσθητο δέρμα της CeraVe! Πρωτοπόρος στην έρευνα γύρω από τα ceramides και τον ρόλο του επιδερμιδικού φραγμού στην υγεία της επιδερμίδας, η CeraVe αναπτύσσει από το 2006- πάντα σε συνεργασία με δερματολόγους- συνθέσεις που προσφέρουν την ιδανική, μινιμαλιστική φροντίδα όχι μόνο στο ευαίσθητο αλλά και σε κάθε τύπο δέρματος. Σε όλες τις συνθέσεις της ενσωματώνει τα 3 απαραίτητα ceramides (φυσικής προέλευσης, όμοια με εκείνα του δέρματος), τα οποία συνδυάζει με άλλα λιπίδια, λιπαρά οξέα και ειδικά επιλεγμένα δερματολογικά συστατικά, όπως το Υαλουρονικό οξύ, ανάλογα με τις ανάγκες στις οποίες απευθύνεται η σύνθεση. Έξτρα bonus αποτελεσματικότητας: η τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης των συστατικών, MVE Technology, που εξασφαλίζει ενυδάτωση μακράς διάρκειας 24 ωρών.

Η CeraVe Moisturising Cream Ενυδατική Κρέμα Προσώπου & Σώματος, είναι μια πλούσια σύνθεση η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους ειδικά για το ξηρό και πολύ ξηρό δέρμα, ενώ είναι κατάλληλη και για το ευαίσθητο δέρμα. Συνδυάζει τα τρία απαραίτητα ceramides με υαλουρονικό οξύ, το οποίο προσελκύει την υγρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας, βοηθώντας το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό. Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης των συστατικών, MVE Technology, απελευθερώνει σταθερά υαλουρονικό οξύ και ceramides καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υποαλλεργική, μη λιπαρή και χωρίς άρωμα, είναι η πιο ευγενική και αποτελεσματική, καθημερινή φροντίδα ενυδάτωσης για το ευαίσθητο δέρμα.

Αν προτιμάτε τις ελαφριές υφές, επιλέξτε το CeraVe Moisturising Lotion Ενυδατικό Γαλάκτωμα Προσώπου & Σώματος, το οποίο έχει ακριβώς τον ίδιο συνδυασμό συστατικών με την CeraVe Moisturising Cream (3 απαραίτητα ceramides και Υαλουρονικό οξύ) και προσφέρει ακριβώς την ίδια ενυδατική φροντίδα. Με ανάλαφρη υφή, υποαλλεργικό και χωρίς άρωμα, αυτό το γαλάκτωμα σώματος τροφοδοτεί το ευαίσθητο δέρμα με ceramides και ενυδατικά συστατικά όλη την ημέρα χάρη στην MVE Technology και επανορθώνει σταδιακά τον επιδερμιδικό φραγμό.

1. Miranda A. Farage*The Prevalence of Sensitive Skin, Front Med (Lausanne). 2019; 6: 98.