SPF
Auta einai ta 5 pio suxna lahth ston katharismo proswpou

Επισκόπηση

Η περίοδος της πανδημίας και της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι, έστρεψε έντονα το ενδιαφέρον προς την ιεροτελεστία του skincare, με τον καθαρισμό να λαμβάνει επιτέλους την αναγνώριση της σημασίας του σε κάθε ρουτίνα φροντίδας του προσώπου. Σε σχετική έρευνα της CeraVe που διεξήχθη σε 23 χώρες, το 75% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσαν πως άλλαξαν τη ρουτίνα καθαρισμού της επιδερμίδας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, μόλις το 23% ζήτησαν τις συμβουλές του δερματολόγου τους για τον σωστό τρόπο καθαρισμού του προσώπου τους ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αναζήτησε τις πληροφορίες που χρειάστηκε από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο. Αυτό δικαιολογεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας: τα 5 πιο κοινά λάθη και παρανοήσεις που (εξακολουθούν να) γίνονται στον καθαρισμό- πχ χρήση ακατάλληλου προϊόντος, ξέβγαλμα με ζεστό νερό κλπ- και υπονομεύουν την ισορροπία της επιδερμίδας.

Τι πρέπει να αποφεύγετε στον καθαρισμό του προσώπου σας:

- Τη χρήση προϊόντων καθαρισμού που μπορεί να είναι viral στα social media αλλά δεν είναι κατάλληλα για τον δικό σας τύπο δέρματος. Ο δερματολόγος σας είναι ο ειδικός και ο πιο κατάλληλος να σας προτείνει το σωστό καθαριστικό για το πρόσωπό σας.

- Το ζεστό νερό, το οποίο διαταράσσει τον επιδερμιδικό φραγμό και προκαλεί αφυδάτωση

- Την «αίσθηση» τραβήγματος στο τέλος του καθαρισμού. Αυτός ο αστικός μύθος δεν είναι ένδειξη απόλυτα καθαρού δέρματος αλλά σήμα SOS ότι η σύνθεση που χρησιμοποιείτε δεν είναι η κατάλληλη

- Όσο μινιμαλιστική και αν είναι η φιλοσοφία σας στο skincare, ένα προϊόν καθαρισμού είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς το νερό από μόνο του δεν καταφέρνει να απομακρύνει ρύπους, σμήγμα, σκόνη, υπολείμματα μακιγιάζ από την επιφάνεια του δέρματος.

Ο καθαρισμός είναι η κίνηση με την οποία από νεαρή ηλικία ξεκινάμε το συναρπαστικό ταξίδι στον πλανήτη του skincare (μαζί με την ενυδάτωση και την αντηλιακή προστασία) και που δεν εγκαταλείπουμε ποτέ, όσο πληθωρική και αν γίνει η ιεροτελεστία περιποίησης του προσώπου μας στο πέρασμα του χρόνου.


Με έναν ανορθόδοξο τρόπο, τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς επηρέασαν κάθε πτυχή της ζωής μας και η περιποίηση του δέρματος δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων να δημιουργεί νέες ρουτίνες για τον καθαρισμό του προσώπου, μεταξύ άλλων.


Έρευνα της CeraVe, η οποία διεξήχθη μέσω διαδικτύου από την IPSOS σε 23 χώρες και 10.000 ερωτηθέντες, σκιαγράφησε με ακρίβεια τον αντίκτυπο της πανδημίας στον καθαρισμό του προσώπου. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (συγκεκριμένα το 97% στην Ελλάδα) οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η καθημερινότητά τους επηρεάστηκε από την πανδημία και μάλιστα το 30% παρατήρησαν αλλαγές στη συνολική υγεία του δέρματός τους, λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία. Αυτές οι αλλαγές επηρέασαν και τον καθαρισμό του προσώπου, με το 75% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να λένε πως άλλαξαν τη ρουτίνα καθαρισμού τους μέσα στον προηγούμενο χρόνο και το 30% να δηλώνει πως πλένει πιο συχνά το πρόσωπό του μετά την πανδημία. Αυτό το ποσοστό από μόνο του είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό, καθώς δείχνει πως μέσα σε αυτό το διάστημα της πανδημίας, η στροφή προς το self care οδήγησε σε μια πιο συνειδητοποιημένη ιεροτελεστία περιποίησης, σε επανεκτίμηση της αξίας του καθαρισμού (το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί τον καθαρισμό τόσο σημαντικό όσο την ενυδάτωση) και σε μεγαλύτερη ενημέρωση γύρω από αυτόν.


Όμως, ποιες είναι αυτές οι πηγές ενημέρωσης και πόσο έγκυρες και ακριβείς είναι οι πληροφορίες που διαχέονται στην beauty κοινότητα γύρω από την περιποίηση της επιδερμίδας, και συγκεκριμένα τον καθαρισμό; Σε αυτή την ερώτηση, το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκε ο χρόνος που αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ περίπου οι μισοί αποκάλυψαν πως, όσον αφορά στον σωστό καθαρισμό του προσώπου, οι κύριες πηγές πληροφόρησης ήταν το διαδίκτυο και ο Τύπος.


Όσο για το αν και σε ποιο ποσοστό απευθύνθηκαν στον δερματολόγο τους (τον πλέον ειδικό, δηλαδή) προκειμένου να πάρουν τις συμβουλές που αναζητούσαν, η έρευνα αποκάλυψε αυτό που, λίγο-πολύ, υποψιαζόμασταν: τον προηγούμενο χρόνο, στην Ελλάδα, μόνο το 23% των ερωτηθέντων ζήτησαν και έλαβαν πληροφορίες από τον πλέον ειδικό, τον δερματολόγο τους, για το συγκεκριμένο θέμα ενώ το 35% όσων επισκέφθηκαν τον δερματολόγο δεν σκέφτηκαν καν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να ζητήσουν τη συμβουλή του γύρω από τον σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας τους!


Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως στην digital εποχή που ζούμε, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σημαντικές πηγές ενημέρωσης, συχνά στερούνται της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας ενός δερματολόγου, και για αυτό είναι πολύ πιθανόν οι πληροφορίες που αναπαράγονται να μην είναι αξιόπιστες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και να βάζουν τρικλοποδιά στην υγεία της επιδερμίδας.


Για του λόγου το αληθές, δείτε τα 5 πιο συχνά λάθη στον καθαρισμό προσώπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα – ίσως ανάμεσα σε αυτά αναγνωρίσετε κάποια που κάνετε και εσείς, χωρίς να το ξέρετε:


- Το 50% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν ζεστό ή καυτό νερό για τον καθαρισμό του προσώπου τους.

-Το 52% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καθαρισμού με ισορροπημένο pH.

-Το 45% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν μόνο νερό για τον καθαρισμό του προσώπου τους.

-Το 39% των ερωτηθέντων νιώθουν στο δέρμα τους μια αίσθηση τραβήγματος μετά τον καθαρισμό, γεγονός που μπορεί να δείχνει υποβάθμιση του δερματικού φραγμού

-Το 26% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο καθαρισμός δεν μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του επιδερμιδικού φραγμού για την επιδερμίδα: συμβάλλει στην διατήρηση της πολύτιμης υγρασίας στο εσωτερικό της ενώ ταυτόχρονα την προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό η ισορροπία του να αποκαθίσταται όταν έχει διαταραχθεί, προκειμένου να ανταποκρίνεται σωστά στον ζωτικής σημασίας ρόλο του.


Ως το πρώτο σημαντικό και απολύτως απαραίτητο βήμα στην καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας, ο καθαρισμός έχει τα δικά του μυστικά και η επιλογή των προϊόντων που θα μπουν στο μπάνιο σας θα πρέπει να γίνει με την ίδια προσοχή που επιλέγετε το υπόλοιπο skincare σας - μην ξεχνάτε πως ένα λάθος προϊόν καθαρισμού μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του δέρματος και να γίνει η αιτία μιας σειράς δερματολογικών προβλημάτων. Ο τύπος και οι ανάγκες της επιδερμίδας σας (που αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου), το σωστό pH, το άρωμα και, φυσικά, τα συστατικά των προϊόντων θα σας δείξουν το δρόμο προς το ιδανικό για εσάς προϊόν καθαρισμού προσώπου.

Message
Download Chrome