CeraVe Blog: Χρήσιμα Άρθρα & Συμβουλές Περιποίησης

κρεμα στο προσωπο

Icon > ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Φροντίστε το αφυδατωμένο δέρμα
με τις κρέμες προσώπου

Συχνά οι όροι «ξηρό» και «αφυδατωμένο» δέρμα χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν μια επιδερμίδα που εμφανίζει αίσθηση τραβήγματος, κνησμό, τραχιά υφή, θαμπή όψη και ερυθρότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για δύο καταστάσεις που μπορεί να «μοιράζονται» την ίδια εικόνα αλλά όχι τα ίδια αίτια που τις προκαλούν - για αυτό και χρειάζονται διαφορετική skincare αντιμετώπιση.

Το μεν ξηρό δέρμα συγκαταλέγεται στους πέντε βασικούς τύπους δέρματος (οι υπόλοιποι είναι το λιπαρό, το μικτό, το ευαίσθητο και το κανονικό) και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σμήγματος και λιπιδίων στην επιδερμίδα, η οποία εκδηλώνεται με τραχύτητα, ξεφλούδισμα, έντονη αίσθηση κνησμού και τραβήγματος, κοκκινίλες κλπ. Η αφυδάτωση, από την άλλη, είναι μια παροδική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί το δέρμα οποιαδήποτε στιγμή και συνδέεται άμεσα με την απώλεια πολύτιμης υγρασίας στην επιφανειακή στιβάδα του. Το υγιές δέρμα απαρτίζεται από περίπου 30% νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για την διατήρηση της ελαστικότητας, του όγκου και της ανθεκτικότητάς του. Όταν χάνει περισσότερη υγρασία από αυτή που προσλαμβάνει, τότε εμφανίζει τα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Αφυδατωμένο δέρμα: Τι φταίει;

Η απώλεια υγρασίας σχετίζεται άμεσα με τον επιδερμιδικό φραγμό. Καθώς μία από τις βασικές «αποστολές» του είναι να συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας, όταν ο φραγμός έχει διαταραχτεί- έχει χάσει, δηλαδή, τη συνοχή του- τότε η υγρασία διαφεύγει από τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Αφυδάτωση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος - για παράδειγμα, ακόμα και το λιπαρό δέρμα μπορεί κάποια στιγμή να γίνει αφυδατωμένο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι μια ήπια αίσθηση τραβήγματος και κνησμού, θαμπάδα και κουρασμένη όψη, μαύροι κύκλοι, λεπτές γραμμές και απώλεια ελαστικότητας που κάνουν το πρόσωπο να δείχνει πιο γηρασμένο. Εκτός από τα χαμηλά ποσοστά ενυδάτωσης εκ των έσω, που είναι βασική αιτία πίσω από το αφυδατωμένο δέρμα, η ηλιακή ακτινοβολία, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, τα παρατεταμένα ντους με ζεστό νερό, η θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους ακόμα και οι δομικές αλλαγές που συμβαίνουν στην επιδερμίδα εξαιτίας της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τους παράγοντες που αφυδατώνουν το δέρμα.

Πώς θα φροντίσετε σωστά το αφυδατωμένο δέρμα;

Καταρχήν είναι απαραίτητο να πίνετε περισσότερο νερό να ενισχύσετε δηλαδή την ενυδάτωση δηλαδή της επιδερμίδας σας εκ των έσω. Η καθημερινή αντηλιακή προστασία, η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες που ταλαιπωρούν το δέρμα όπως η παρατεταμένη επαφή του με το ζεστό νερό ή η πολύωρη έκθεσή του στον ζεστό, ξηρό αέρα των air condition, συμβάλλουν στην προστασία του από την αφυδάτωση. Και βέβαια, η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων skincare παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει το αφυδατωμένο δέρμα να ξαναβρεί την ισορροπία του- και να τη διατηρήσει.

Το μυστικό βρίσκεται στον ενδυναμωμένο, λειτουργικό επιδερμιδικό φραγμό. Τροφοδοτώντας καθημερινά την επιδερμίδα με πολύτιμα λιπίδια (απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του δερματικού φραγμού) μαζί με συστατικά εντατικής ενυδάτωσης, τα συμπτώματα της αφυδάτωσης αντιμετωπίζονται θεαματικά. Με δεδομένο ότι τα ceramides αποτελούν το 50% των λιπιδίων που υπάρχουν εκ φύσεως στο δέρμα και πως η έλλειψή τους αποδεδειγμένα αποδυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, είναι προφανές ότι το skincare του αφυδατωμένου δέρματος θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει συνθέσεις με ceramides.

Ως leading expert στο κεφάλαιο «ceramides», η CeraVe αναπτύσσει από το 2005, πάντα σε συνεργασία με δερματολόγους, συνθέσεις βασισμένες σε έναν συνδυασμό τριών απαραίτητων ceramides (1,3,και 6-II, φυσικής προέλευσης, όμοια με εκείνα του δέρματος), λιπαρών οξέων και άλλων λιπιδίων, που συμβάλλουν στην επανόρθωση και την ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού. Μαζί τους συνδυάζονται και ειδικά επιλεγμένα δερματολογικά συστατικά καθώς και η μοναδική τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης συστατικών της CeraVe, MVE Technology, που εξασφαλίζει 24ωρη ενυδάτωση.

Για την φροντίδα του αφυδατωμένου δέρματος εντάξτε στο πρωινό σας skincare την ενυδατική κρέμα προσώπου CeraVe ΑΜ Facial Moisturising Lotion SPF30. Εμπλουτισμένη με τα 3 απαραίτητα ceramides για επανόρθωση του φυσικού φραγμού του δέρματος, αυτή η ελαφριά σε υφή, multitasking ενυδατική, συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος, το προστατεύει από την βλαβερή ακτινοβολία UVB και UVA αλλά και τους ρύπους, το καταπραύνει χάρη στη Νιασιναμίδη, ενώ η τεχνολογία MVE εξασφαλίζει συνεχή απελευθέρωση των ενυδατικών συστατικών μέσα στην ημέρα.

Το βράδυ, μετά το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό, το αφυδατωμένο δέρμα χρειάζεται βαθιά ενυδάτωση: η CeraVe PM Facial Moisturising Lotion, βασισμένη στον ιδανικό συνδυασμό τριών απαραίτητων ceramides με υαλουρονικό οξύ (μόριο που έχει την ιδιότητα να έλκει έως 1000 φορές το βάρος του σε νερό!) και η νιασιναμίδη, προσφέρει την ιδανική, ανακουφιστική φροντίδα χωρίς να φράσσει τους πόρους, ούτε να προκαλεί ατέλειες. Αυτή η πλούσια αλλά ελαφριά σε υφή κρέμα, χωρίς άρωμα, αξιοποιεί την τεχνολογία MVE, που φροντίζει ώστε η επιδερμίδα να μην μένει ούτε λεπτό χωρίς την απαραίτητη ενυδάτωση, όλο το 24ωρο.