SPF
SPF banner

Εισαγωγή

Όταν γίνεται λόγος για τη φροντίδα του επιδερμιδικού φραγμού, το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων πηγαίνει στην ενυδατική. Είναι λογικό –ο φυσικός φραγμός του δέρματός σας χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπετε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει το SPF (Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας) στην προστασία του επιδερμιδικού φραγμού. Είτε περιέχει ορυκτά είτε χημικά φίλτρα, το αντ ηλιακό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα (βραχυπρόθεσμα) αλλά και ξηρότητα, πρόωρη γήρανση, ακόμα και καρκίνο του δέρματος (μακροπρόθεσμα). Αντίθετα μάλιστα με την κοινή αντίληψη, για την προστασία του επιδερμιδικού φραγμού, το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο μόνο στην παραλία· πρέπει να αποτελεί βασικό βήμα του καθημερινού προγράμματος περιποίησης. Παρακάτω, αναλύουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τη σχέση ανάμεσα στις ακτίνες UV και στον επιδερμιδικό φραγμό. Επιπλέον, σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ενισχύσετε τον επιδερμιδικό φραγμό και να κρατήσετε το δέρμα σας υγιές όλον τον χρόνο.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το SPF και τον επιδερμιδικό φραγμό

  • Η καθημερινή χρήση αντηλιακού συμβάλλει στην προστασία του επιδερμιδικού φραγμού από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB.
  • Υπάρχουν δύο τύποι φίλτρων UV που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά προϊόντα: τα ορυκτά φίλτρα (σχηματίζουν έναν φυσικό φραγμό στην επιφάνεια του δέρματος, αντανακλώντας τις ακτίνες UV) και τα χημικά φίλτρα (απορροφούν τις ακτίνες UV).
  • Οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 και πάνω, κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό. Είναι επίσης σημαντικό να ανανεώνετε τακτικά το αντηλιακό σας –τουλάχιστον κάθε 2 ώρες μέσα στη μέρα, και οπωσδήποτε μετά από κολύμπι ή εφίδρωση.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι το αντηλιακό ευρέος φάσματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού αλλά και στην πρόληψη ορισμένων σημαδιών γήρανσης.1

Τι είναι ο επιδερμιδικός φραγμός;

Ο επιδερμιδικός φραγμός, ή αλλιώς κεράτινη στοιβάδα, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του δέρματος ενάντια στον έξω κόσμο. Αυτός ο προστατευτικός φραγμός είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και αποτελείται κατά προσέγγιση από 50% ceramides, 25% χοληστερόλη και 10-25% λιπαρά οξέα.2 Επιτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, με πρώτη και κυριότερη να συγκρατεί ωφέλιμα συστατικά στο δέρμα και να κρατά μακριά τις επιβλαβείς ουσίες.

Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες (ακτινοβολία UV, ρύπανση, κλπ.), και ταυτόχρονα συγκρατεί το νερό στο εσωτερικό του δέρματος αποτρέποντας τυχόν υπερβολική απώλεια. Η ακεραιότητα του επιδερμιδικού φραγμού παίζει σημαντικό ρόλο στην όψη και την αίσθηση του δέρματος: η διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από δερματικά προβλήματα, από ξηρότητα και ακμή μέχρι ερεθισμό και ευαισθησία.

Πώς επηρεάζει τον επιδερμιδικό φραγμό η έκθεση στον ήλιο;

Έρευνες δείχνουν ότι η ακτινοβολία UV μπορεί να διαταράξει τον επιδερμιδικό φραγμό τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.3,4 Σε ό,τι αφορά την άμεση επίδραση, οι ακτίνες UV μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του δέρματος –και αυτές οι βλάβες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Η έκθεση στην ακτινοβολία UV μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί αποτελεσματικά το νερό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ξεφλούδισμα και τραχύτητα.

Όσον αφορά στην έμμεση επίδραση, η ακτινοβολία UV μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Οι ενώσεις αυτές προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του δέρματος, ενώ επίσης ενδέχεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη διαφόρων δερματικών προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της ατοπικής δερματίτιδας (γνωστής και ως έκζεμα) –μιας πάθησης που εκδηλώνεται με έντονη ξηρότητα και κνησμό.

Ποιοι άλλοι παράγοντες αποδυναμώνουν τον επιδερμιδικό φραγμό;

Η έκθεση στον ήλιο δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να διαταράξει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματός σας. Άλλοι πιθανοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ορισμένες κλιματικές συνθήκες (π.χ. χαμηλή υγρασία),
  • τη χρήση σκληρών καθαριστικών,
  • την υπερβολικά συχνή απολέπιση,
  • τις μη ενδεδειγμένες πρακτικές περιποίησης,
  • την παράλειψη της ενυδατικής.

Σημάδια ότι μπορεί ο επιδερμιδικός φραγμός σας να έχει διαταραχθεί

Ένας εξασθενημένος επιδερμιδικός φραγμός μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις, από ελαφριά ξηρότητα και τραχύτητα, μέχρι πιο έντονη ξηρότητα, ρωγμές, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και πλάκες. Επιπλέον, αυτή η αποδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού δημιουργεί αίσθηση δυσφορίας, ενώ μπορεί ακόμα και να εντείνει την ευαισθησία του δέρματος. Άλλα προβλήματα που ενίοτε συνδέονται με διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού είναι η ακμή, η ορατή θαμπάδα, και η απώλεια της ελαστικότητας.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε εξασθενημένο επιδερμιδικό φραγμό, συμβουλευθείτε έναν έμπειρο δερματολόγο για μια λεπτομερή διάγνωση και εξατομικευμένες συμβουλές. Μαζί με τον δερματολόγο σας, θα φτιάξετε ένα καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης που να υποστηρίζει τον επιδερμιδικό φραγμό και να βοηθά στην αντιμετώπιση της ευαισθησίας ή άλλων προβλημάτων.

Πώς συμβάλλει το SPF στην προστασία του επιδερμιδικού φραγμού;

Το SPF στα προϊόντα υποστηρίζει τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού απορροφώντας ή αντανακλώντας τις ακτίνες UV, βοηθώντας έτσι στην ελαχιστοποίηση της βλάβης κατά την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, για να εξασφαλίσετε μέγιστη προστασία, είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη αντηλιακή σύνθεση. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.5 Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα: σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (Skin Cancer Foundation), στο πρόσωπο πρέπει να εφαρμόζεται ποσότητα ίση με ένα μεγάλο κέρμα.6

Πώς να εντάξετε το αντηλιακό στην καθημερινή σας ρουτίνα

Αναζητήστε αντηλιακά με ceramides

Για υποστήριξη του επιδερμιδικού φραγμού, συνιστούμε να επιλέξετε ένα προϊόν SPF που να περιέχει ceramides. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα ceramides είναι βασικό δομικό στοιχείο του επιδερμιδικού φραγμού. Αυτά τα λιπίδια λειτουργούν σαν κόλλα, κρατώντας τα κύτταρα του δέρματος ενωμένα μεταξύ τους και διασφαλίζοντας, έτσι, τη συνεκτικότητα του επιδερμιδικού φραγμού. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF 30 και ceramides ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος και μειώνει σημαντικά τη διαδερμική απώλεια νερού.7

Όλα τα με SPF της CeraVe αναπτύσσονται με 3 απαραίτητα ceramides, για διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού. Εμπεριέχουν επίσης και άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ και νιασιναμίδη, για βελτίωση των επιπέδων ενυδάτωσης του δέρματος.

Επιλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό για τον επιδερμιδικό φραγμό σας

Για να βρείτε το ιδανικό προϊόν με αντηλιακή προστασία, επιλέξτε μια απαλή σύνθεση χωρίς άρωμα, που να έχει αναπτυχθεί από δερματολόγους και να είναι κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας. Μια πολύ καλή επιλογή είναι η CeraVe AM Facial Moisturising Lotion με SPF50, η οποία προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος, καθώς και ceramides και υαλουρονικό οξύ. Διαθέτει η ελαφριά, μη λιπαρή σύνθεσή του είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και το ευαίσθητο.

Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε καθημερινή βάση και να το ανανεώνετε τακτικά

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες βλάβες από τον ήλιο οφείλονται στη σποραδική έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα, όπως όταν οδηγείτε για να πάτε στη δουλειά ή όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο.8 Επομένως, είναι απαραίτητο να φοράτε αντηλιακό κάθε φορά που πρόκειται να σας δει ο ήλιος. Αυτό περιλαμβάνει και τις μέρες που είστε σε κλειστό χώρο: οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν τα τζάμια και να επηρεάσουν τον επιδερμιδικό φραγμό σας ακόμα κι όταν είστε εντός.

Προστατεύστε το δέρμα σας αντικαθιστώντας την κρέμα ημέρας σας με μια σύνθεση με SPF, όπως την CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion. Αυτή η ενυδατική τα κάνει όλα: ενυδατώνει, παρέχει ευρέος φάσματος προστασία από τον ήλιο με SPF 50, και βοηθά στη διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού. Όπως οποιοδήποτε αντηλιακό προϊόν, για αποτελεσματική προστασία, μην ξεχνάτε να την ανανεώνετε κάθε 2 ώρες (ή μετά από εφίδρωση, κολύμπι, ή σκούπισμα με πετσέτα).

Υιοθετήστε καλές συνήθειες

Εκτός από τη σχολαστική χρήση αντηλιακού, μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου υιοθετώντας μερικές ακόμα καλές συνήθειες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά να αποφεύγετε το άμεσο ηλιακό φως κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, να φοράτε προστατευτικά ρούχα και να μένετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο.9

Message
Download Chrome