SPF
Knhsmos sto proswpo sto swma pws na ton antimetwpiseis

Επισκόπηση

Αν έχετε νιώσει ποτέ φαγούρα στα μπράτσα, στα πόδια ή στο πρόσωπο, δεν είστε οι μόνοι. Αυτές οι περιοχές επηρεάζονται από φαγούρα που προκαλείται από ποικίλους παράγοντες, ενώ κάποιοι επηρεάζουν μόνο αυτά τα σημεία του σώματος. Η φαγούρα μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ενόχληση −αλλά το ξύσιμο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να τραυματίσει το δέρμα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μόλυνση. Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποιους λόγους που εξηγούν γιατί νιώθετε φαγούρα σε πόδια, μπράτσα ή πρόσωπο, καθώς και διάφορες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να βάλετε τέλος στη φαγούρα.

Χρήσιμες συμβουλές για τη φαγούρα σε πόδια, μπράτσα ή πρόσωπο1

  • Ενυδατώστε το δέρμα τακτικά, ειδικά μετά το μπάνιο ή ντους
  • Μειώστε τον χρόνο του μπάνιου ή ντους
  • Αποφύγετε σκληρά σαπούνια, απορρυπαντικά με άρωμα ή χρώμα
  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα
  • Φορέστε μαλακά υφάσματα, όπως βαμβακερά ή μεταξωτά
  • Πίνετε άφθονο νερό

Οι βασικές αιτίες της φαγούρας στο δέρμα

Για να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά από τη φαγούρα, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί νιώθετε την επιθυμία να ξύσετε το δέρμα σας. Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένους συνήθεις λόγους που εξηγούν γιατί μπορεί να νιώθετε φαγούρα στα μπράτσα, στα πόδια ή το πρόσωπο.

Ξηροδερμία: Εκτός από το ξεφλούδισμα και την αίσθηση «τραβήγματος», το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στα πόδια2 (ειδικά μετά το ξύρισμα).

Η φαγούρα του δρομέα: Αν έχετε νιώσει ποτέ φαγούρα στα πόδια κατά τη διάρκεια ή μετά το τρέξιμο, ο λόγος είναι η φαγούρα του δρομέα. Αυτή η παροδική φαγούρα είναι συνήθως αισθητή στους μηρούς και τις γάμπες και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος3 και την απελευθέρωση ισταμίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης.4

Φωλικοειδίτιδα: Όταν γυμνάζεστε μπορεί να σας βολεύουν οι στενές φόρμες και τα κολάν, αλλά όταν τα φοράτε πολύ συχνά και δεν κάνετε ντους αμέσως μετά την άσκηση μπορεί να προκαλέσουν φωλικοειδίτιδα. Αυτός ο ερεθισμός των τριχοθυλακίων συνδέεται συχνά με μόλυνση που μπορεί να εκδηλώσει μικρά κόκκινα εξογκώματα και φαγούρα στα πόδια.5

Έκζεμα: Το ερυθρό, φολιδωτό δέρμα και ο έντονος κνησμός που συνδέονται με το έκζεμα συνήθως εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές του δέρματος, όπως στο πρόσωπο, πίσω από τα γόνατα και στο εσωτερικό των αγκώνων. Αν έχετε εντοπίσει (και αποφεύγετε) τα εναύσματα που προκαλούν έξαρση του εκζέματος και εφαρμόζετε συχνά ενυδατική κρέμα μαζί με προϊόντα θεραπείας του εκζέματος που περιέχουν συστατικά όπως υδροκορτιζόνη, θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε τα συμπτώματα −και τη φαγούρα σε μπράτσα, πόδια και πρόσωπο− υπό έλεγχο.6

Ψωρίαση: Αν νιώθετε φαγούρα στα γόνατα μαζί με ερυθρότητα και παχιά φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα, ο ένοχος είναι μάλλον η ψωρίαση. Αυτή η δερματική πάθηση εκδηλώνεται συχνά στους αγκώνες, ενώ μπορεί να προκαλέσει φολιδωτά μπαλώματα (και φαγούρα) στα φρύδια, στην περιοχή ανάμεσα στη μύτη και το άνω χείλος, στο μέτωπο και κατά μήκος της γραμμής της τριχοφυΐας. Όπως και το έκζεμα, η ψωρίαση απαιτεί προληπτικά μέτρα, ανακούφιση από τη φαγούρα και συνεχή φροντίδα για να διατηρείτε τα συμπτώματα, όπως τη φαγούρα σε μπράτσα, πόδια και πρόσωπο, υπό έλεγχο.7

Διαβήτης: Όσοι νιώθουν συχνά φαγούρα στα κάτω άκρα λόγω ξηροδερμίας και κακής κυκλοφορίας8 μπορούν να αναζητήσουν στοχευμένα προϊόντα κατά του κνησμού που καταπραΰνουν το δέρμα. Επίσης σημαντική είναι η ενυδάτωση του ξηρού δέρματος. Οι ενυδατικές κρέμες με κεραμίδια (ceramides) βοηθούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού για να μπορεί το δέρμα να διατηρεί την υγρασία του.

Θυλακική υπερκεράτωση: Η θυλακική υπερκεράτωση είναι μια ακίνδυνη δερματική πάθηση που εκδηλώνεται συνήθως στο πίσω μέρος των μπράτσων και προκαλείται από τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη, η οποία φράζει το άνοιγμα των τριχοθυλακίων −και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στα μπράτσα.9 Αν η οικιακή φροντίδα δεν σας ανακουφίζει από τη φαγούρα, τότε μάλλον έχετε επιπλέον δερματικά συμπτώματα, ή αν χρειάζεστε βοήθεια για να εντοπίσετε την αιτία της φαγούρας στο δέρμα, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο.

Πώς να σταματήσετε τη φαγούρα στο δέρμα

Σε συνδυασμό με τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, μια λύση για να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στο δέρμα είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό σας για μια κρέμα ή λοσιόν που περιέχει υδροκορτιζόνη ή υδροχλωρική πραμοξίνη. Αυτά τα συστατικά προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τη φαγούρα και σας βοηθούν να αποφεύγετε το ξύσιμο, το οποίο μπορεί να τραυματίσει και να μολύνει το δέρμα.10 Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα (ειδικά μετά το ντους που το δέρμα είναι ακόμη νωπό), καθώς έτσι αποφεύγετε το ξύσιμο που προκαλεί η ξηροδερμία.

Message
Download Chrome