SPF
PWS-na apofugete thn kshrodermia apo periballontikous paragontes

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Τραχύτητα, αίσθηση τραβήγματος, κνησμός, ξεφλούδισμα, θαμπάδα, κοκκινίλες: αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ξηροδερμίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί τοπικά ή σε εκτεταμένες περιοχές του σώματος ή/και στο πρόσωπο. Για την εκδήλωση της ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι περιβαλλοντικοί, (χαμηλές θερμοκρασίες, έλλειψη υγρασίας, ηλιακή ακτινοβολία) ενώ η διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού και η μείωση των απαραίτητων ceramides, είναι κοινός παρονομαστής. Η αλλαγή του συνηθισμένου skincare σας με ήπια, υποαλλεργικά και χωρίς άρωμα προϊόντα καθαρισμού, που απομακρύνουν αποτελεσματικά τους ρύπους, το σμήγμα, τον ιδρώτα, χωρίς να διαταράσσουν τον επιδερμιδικό φραγμό, καθώς και ενυδατικές συνθέσεις με αντίστοιχο «προφίλ», συμβάλλει σημαντικά στην άμεση ανακούφιση και επανόρθωση του ξηρού δέρματος.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΤΑΝ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΞΗΡΗ Ή ΞΕΦΛΟΥΔΙΖΕΙ

 • Το να μένετε για ώρα κάτω από το ντους, ειδικά αν αγαπάτε το ζεστό νερό
 • Τα σκληρά στυπτικά προϊόντα και toners, που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του προσώπου
 • Την υπερβολική έκθεση στον ήλιο – και ειδικά χωρίς υψηλή αντηλιακή προστασία
 • Τα επιθετικά χημικά peeling και απολεπιστικά
 • Τα προϊόντα καθαρισμού με «σκληρούς» καθαριστικούς παράγοντες
 • Τα προϊόντα φροντίδας με άρωμα
 • Το υπερβολικό τρίψιμο/απολέπιση/ ξύσιμο της επιδερμίδας.

Ξηροδερμία από περιβαλλοντικούς παράγοντες

Η επιδερμίδα είναι εκείνο το όργανο του σώματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον και τα διάφορα ερεθίσματά του, και επηρεάζεται από αυτά. Αν και η ξηροδερμία στο πρόσωπο και το σώμα συνήθως επιδεινώνεται τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της εποχικά ή ακόμα και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκτεθειμένη καθώς είναι συνεχώς σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα, στην ακτινοβολία UV, το κρύο, την θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους, τα σκληρά καθαριστικά οικιακής χρήσης, ακόμα και τα ακατάλληλα προϊόντα φροντίδας, η επιδερμίδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί με χαμηλά αποθέματα υγρασίας εξαιτίας ενός αποδυναμωμένου επιδερμιδικού φραγμού (να θυμίσουμε πως ο ρόλος του είναι να «κλειδώνει» την υγρασία και να αποτρέπει τους... επίδοξους ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος να εισβάλλουν στο δέρμα) και να βρεθεί αντιμέτωπη με το ξηρό δέρμα.

Πώς θα την αποφύγετε;

Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology, όταν η υγρασία μειώνεται στο περιβάλλον λόγω εποχής, το πιο πιθανό είναι η συνηθισμένη skincare ρουτίνα σας να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει την ξηροδερμία. Για να αποφύγετε την ξηροδερμία από περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και για να αντιμετωπίσετε τυχόν εμφάνισή της, η AAD προτείνει:

 • Όσο δελεαστικό και αν ακούγεται να αφεθείτε για ώρα κάτω από το ζεστό νερό στο ντους στο τέλος μιας χειμωνιάτικης μέρας, χρειάζεται να το αποφύγετε. Περιορίστε την επαφή σας με το νερό σε 5 με 10 λεπτά.
 • Αναθεωρείστε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του προσώπου και του σώματός σας, καθώς οι ακατάλληλες, «σκληρές» συνθέσεις, «γδύνουν» την επιδερμίδα από τα λιπίδια που την κρατούν ελαστική, συμβάλλοντας σημαντικά στην εμφάνιση ξηροδερμίας. Επιλέξτε ήπια, υποαλλεργικά, χωρίς άρωμα προϊόντα καθαρισμού, που απομακρύνουν αποτελεσματικά τους ρύπους, το σμήγμα, τον ιδρώτα, χωρίς να διαταράσσουν τον επιδερμιδικό φραγμό.
 • Το Hydrating Cream to Foam Cleanser της CeraVe, είναι μια Αφρώδης Κρέμα Καθαρισμού Προσώπου, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους. Ιδανική για κανονικό έως ξηρό δέρμα, είναι εμπλουτισμένη με 3 απαραίτητα ceramides που συμβάλλουν στην αποκατάσταση και τη διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού καθώς και με Αμινοξέα και Υαλουρονικό Οξύ, συστατικά που ενισχύουν τον φυσικό ενυδατικό παράγοντα, για λεία και ενυδατωμένη επιδερμίδα.

  Όσο για τον καθαρισμό του σώματος, αντίστοιχα χαρακτηριστικά θα βρείτε στην Κρέμα Καθαρισμού Προσώπου και Σώματος Hydrating Cleanser της CeraVe. Αυτή η ήπια κρέμα καθαρισμού καθαρίζει και αναζωογονεί το δέρμα χωρίς να το ταλαιπωρεί και χωρίς να αφήνει ούτε την παραμικρή υποψία «τραβήγματος» ή ξηρότητας. Στη σύνθεσή της πρωταγωνιστούν τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση και ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού, υαλουρονικό οξύ που προσελκύει την υγρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας, και η τεχνολογία MVE, ένα κατοχυρωμένο σύστημα διάχυσης που απελευθερώνει διαρκώς ενυδατικά συστατικά, εξασφαλίζοντας 24ωρη ενυδάτωση.

 • Μετά το ντους, ταμπονάρετε απαλά την επιδερμίδα σας με μια πετσέτα και συνεχίστε αμέσως με την ενυδάτωση. Όπως εξηγεί η AAD, ο ρόλος των ενυδατικών συνθέσεων είναι να «εγκλωβίζουν» την υπάρχουσα υγρασία στην επιδερμίδα, για αυτό είναι σημαντικό να απλώσετε την ενυδατική σας αμέσως μόλις βγείτε από το μπάνιο, όσο είναι ακόμα νωπή.
 • Όπως ισχύει στον καθαρισμό, αντίστοιχα και για την ενυδάτωση του προσώπου και του σώματος- εφόσον διαπιστώνετε ότι η επιδερμίδα σας έχει τάση για ξηροδερμία ή ακόμα και αν έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα συμπτώματα- είναι απαραίτητο να επιλέξετε συνθέσεις υποαλλεργικές, χωρίς άρωμα, με συστατικά που επανορθώνουν και ενισχύουν τον πολύτιμο επιδερμιδικό φραγμό ενώ τροφοδοτούν την επιδερμίδα με ενυδάτωση.
 • Πλούσια σε υφή αλλά καθόλου λιπαρή, υποαλλεργική και χωρίς άρωμα, η CeraVe Moisturizing Cream για το σώμα αλλά και το πρόσωπο, έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους ειδικά για το ξηρό και πολύ ξηρό δέρμα. Συνδυάζει τρία απαραίτητα ceramides που ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό με υαλουρονικό οξύ, γνωστό για την εκπληκτική ιδιότητά του να έλκει και να συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Επιπλέον, χάρη στην κατοχυρωμένη τεχνολογία διάχυσης MVE, απελευθερώνει διαρκώς ενυδατικά συστατικά, κρατώντας ενυδατωμένη την επιδερμίδα όλο το 24ωρο. Αν προτιμάτε μια πιο ελαφριά υφή, η CeraVe θα σας καλύψει απολύτως: τρία απαραίτητα ceramides, υαλουρονικό οξύ και τεχνολογία διάχυσης MVE πρωταγωνιστούν στο Ενυδατικό Γαλάκτωμα Προσώπου & Σώματος Moisturising Lotion, το οποίο προσφέρει ακριβώς την ίδια, βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα αλλά σε εκδοχή πιο ελαφριάς υφής.

  Όσο για το πρόσωπο, η Facial Moisturising Lotion SPF25, είναι μια φροντίδα ημέρας με πολλαπλή δράση, ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος. Χάρη στα τρία απαραίτητα ceramides που περιέχει, το υαλουρονικό οξύ, την καταπραϋντική νιασιναμίδη και την κατοχυρωμένη τεχνολογία διάχυσης MVE, ενυδατώνει και τρέφει την επιδερμίδα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Και επειδή δεν βγαίνουμε ποτέ από το σπίτι χωρίς αντηλιακή προστασία (χειμώνα-καλοκαίρι), διαθέτει και SPF25 για προστασία από τις ακτίνες UV.

 • Επιλέξτε υφάσματα μαλακά, που δεν ταλαιπωρούν την επιδερμίδα με την τριβή- η American Academy of Dermatology συμβουλεύει να φοράτε ένα βαμβακερό ή μεταξωτό ρούχο κάτω από τα μάλλινα το χειμώνα, ή κάτω από οποιοδήποτε ύφασμα αισθάνεστε ότι ερεθίζει την επιδερμίδα σας. Επίσης, αντικαταστείτε το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε με μια υποαλλεργική σύνθεση.
 • Αποφύγετε να κάθεστε για ώρα μπροστά στο τζάκι ή σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας, γιατί η έντονη, παρατεταμένη ζέστη που εκπέμπουν ξηραίνει την επιδερμίδα.
 • Ενισχύστε με υγρασία την ατμόσφαιρα του χώρου σας και κρατήστε τα επίπεδά της σταθερά, με την βοήθεια ενός υγραντήρα.
 • Message
  Download Chrome