SPF
Traxuthta dermatos pws na veltiwsete thn ufh tou

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η τραχύτητα δέρματος (οι ειδικοί την ονομάζουν «υπερκεράτωση») είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται αρκετά συχνά και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα, εθνικότητες ή ηλικία. Μια από τις πιο κοινές και χρόνιες μορφές υπερκεράτωσης είναι η, Keratosis Pilaris ή KP, όπως την αποκαλούν εν συντομία οι δερματολόγοι ή «chicken skin» όπως είναι ευρύτερα γνωστή εξαιτίας των χαρακτηριστικών μικρών εξογκωμάτων που παρουσιάζει. Αν και είναι ακίνδυνη και τείνει να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, η εικόνα της συχνά προκαλεί αμηχανία – όμως με τη βοήθεια της κατάλληλης φροντίδας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΛΑΚΙΚΗ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ:

  • Η θυλακική υπερκεράτωση είναι μια κοινή δερματική κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Σύμφωνα με έρευνες, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπος με την θυλακική υπερκεράτωση
  • Αν και εκδηλώνεται με μικρά, σκληρά στην αφή αλλά ανώδυνα εξογκώματα, τα οποία μπορεί να περιβάλλονται από κόκκινο, φολιδωτό δέρμα και να προκαλούν κνησμό, η θυλακική υπερκεράτωση είναι ακίνδυνη.
  • Η δερματική αυτή κατάσταση είναι ευρύτερα γνωστή και ως «chicken skin» εξαιτίας των χαρακτηριστικών μικρών εξογκωμάτων που εμφανίζει.
  • Αυτά τα μικρά εξογκώματα μπορεί να περιβάλλονται από κόκκινο, φολιδωτό δέρμα και να συνοδεύονται από κνησμό, και γίνονται πιο αισθητά στην ξηρή επιδερμίδα.
  • Εξειδικευμένα προϊόντα τοπικής χρήσης βοηθούν στην βελτίωση της εικόνας της θυλακικής υπερκεράτωσης.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα που την οδηγεί σε αυτή την κατάσταση;

Η τραχύτητα δέρματος, ειδικά στα χέρια και τα πόδια, σχετίζεται άμεσα με τη διαταραχή της λειτουργίας του επιδερμιδικού φραγμού, καθώς και τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων. Αν και η επιδερμίδα έχει έναν φυσιολογικό ρυθμό απομάκρυνσής τους, με το πέρασμα του χρόνου αυτός ο ρυθμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να απομακρυνθούν στο σύνολό τους και τα κερατινοκύτταρα «στοιβάζονται» στην επιφάνεια του δέρματος. Επιπλέον, ορισμένες παθήσεις, όπως η ψωρίαση, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία φυσικής κυτταρικής ανανέωσης της επιδερμίδας και να οδηγήσουν σε ένα δέρμα τραχύ, με μικρά εξογκώματα (βλατίδες) και συμμετρικές, σαφώς περιγεγραμμένες πλάκες που συχνά καλύπτονται από λευκές ή αργυρόχροες νιφάδες.. Μια από τις πιο κοινές και χρόνιες μορφές υπερκεράτωσης είναι η θυλακική υπερκεράτωση. Η Keratosis Pilaris ή KP όπως την αποκαλούν εν συντομία οι δερματολόγοι ή «chicken skin» όπως είναι ευρύτερα γνωστή εξαιτίας των χαρακτηριστικών μικρών εξογκωμάτων που παρουσιάζει, είναι μια δερματοπάθεια η οποία «επισκέπτεται» το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχετίζεται άμεσα με κληρονομικούς παράγοντες. Η KP μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε υπάρχει θύλακας τρίχας (τα μικροσκοπικά εξογκώματα δεν είναι παρά συσσωρευμένα κερατινοκύτταρα που «φράσσουν» τους θύλακες των τριχών), συνδέεται συχνά με την πολύ ξηρή επιδερμίδα και εντοπίζεται κυρίως στην εξωτερική επιφάνεια των μπράτσων, στους μηρούς και τους γλουτούς.

Όσο για τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών, η τραχύτητα και οι σκληρύνσεις προκύπτουν από την μειωμένη παρουσία σμηγματογόνων αδένων σε συνδυασμό με την τριβή (πχ από τα παπούτσια) ή τη συστηματική καταπόνηση (πχ χειρονακτικές εργασίες). Αν και στην πραγματικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις η υπερκεράτωση συμβαίνει για την προστασία της περιοχής που καταπονείται, η τραχιά όψη, οι σκληρύνσεις και η τάση για σκασίματα που τη «συνοδεύουν» δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτες.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την τραχύτητα δέρματος;

Η καθημερινή απαλή απολέπιση με συστατικά που λύνουν τους δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα και διασπούν τις σχηματισμένες πλάκες κερατίνης και, η ενυδάτωση και η αποκατάσταση της λειτουργίας του επιδερμιδικού φραγμού, είναι η ιδανική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Κομμένη και ραμμένη» στις ανάγκες του δέρματος με τραχύτητα, πάντα σε συνεργασία με δερματολόγους, η σειρά SA Smoothing της CeraVe βασίζεται στα πιο αποτελεσματικά κερατολυτικά και ενυδατικά συστατικά και περιλαμβάνει τα δύο βασικά βήματα καθημερινής περιποίησης: τον καθαρισμό και την ενυδάτωση.

  • Το CeraVe SA Smoothing Cleanser Gel είναι ένα αφρώδες τζελ καθαρισμού για το πρόσωπο και το σώμα, σχεδιασμένο να προσφέρει αποτελεσματικό καθαρισμό της επιδερμίδας, να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, να βελτιώνει την ξηροδερμία και να μαλακώνει την τραχύτητα. Χάρη στο σαλικυλικό οξύ που περιέχει η απολέπιση είναι αποτελεσματική και ήπια χωρίς να αφήνει την παραμικρή αίσθηση τραβήγματος, ενώ συγχρόνως τα τρία απαραίτητα ceramides (1, 3, 6-ΙΙ) αποκαθιστούν τον επιδερμιδικό φραγμό, το υαλουρονικό οξύ προσελκύει και «κλειδώνει» την ενυδάτωση και η νιασιναμίδη παίζει τον απαραίτητο καταπραϋντικό ρόλο.
  • Η CeraVe SA Smoothing Cream είναι μια βελούδινη, μη λιπαρή κρέμα φροντίδας με ένα ειδικά μελετημένο «κοκτέιλ» συστατικών που απολεπίζουν, ενυδατώνουν και λειαίνουν το πολύ ξηρό, τραχύ και ανομοιόμορφο δέρμα. Συνδυάζει σαλικυλικό οξύ για απαλή απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, 10% ουρία, μια υγροσκοπική ουσία που σφραγίζει την υγρασία και απαλύνει το δέρμα ενώ εμποδίζει τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων, υαλουρονικό οξύ που προσελκύει και διατηρεί την πολύτιμη υδάτωση, τα τρία απαραίτητα ceramides (1, 3 και 6-ΙΙ) για την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού, νιασιναμίδη για καταπράϋνση καθώς και την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσυτεχνίας, τεχνολογία σταδιακής αποδέσμευσης MVE που απελευθερώνει ενυδατικά συστατικά στην επιδερμίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Message
Download Chrome