SPF
Sunscreen

Εισαγωγή

Τα αντηλιακά προϊόντα τα συναντάμε σε διάφορες μορφές, όπως αντηλιακά με χρώμα, υβριδικά αντηλιακά, αντηλιακά σε μορφή στικ, και ενυδατικές με SPF. Αυτά τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, όμως είναι πλήρως αποτελεσματικά μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Για αυτόν εδώ τον οδηγό αντηλιακής προστασίας, ζητήσαμε από τη Δρ. Nkem Ugonabo να αποσαφηνίσει κάποιες συνηθισμένες παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από τα αντηλιακά –για παράδειγμα, τι σημαίνουν τα αρχικά «SPF», πότε πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό αλλά και κάθε πότε πρέπει να ανανεώνεται. Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε τι ισχύει και τι όχι για το αντηλιακό, αλλά και συμβουλές για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν (είτε αυτό είναι αντηλιακό είτε μια ενυδατική με SPF) για την πρωινή σας ρουτίνα περιποίησης.

Οι συμβουλές της Δρ. Ugonabo

  • Συμβουλή #1: «Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Πολλές φορές, ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό στον λαιμό, πίσω από τα αυτιά, στο πάνω μέρος των χεριών, και στα πέλματα.»
  • Συμβουλή #2: «Επιλέξτε ένα προϊόν με αντηλιακή προστασία που να είναι εμπλουτισμένο με ωφέλιμα συστατικά όπως ceramides ή υαλουρονικό οξύ, ειδικά αν θέλετε μια σύνθεση που ταυτόχρονα να θρέφει ή να ενυδατώνει το δέρμα σας.»
  • Συμβουλή #3: «Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ερεθισμού, ιδίως αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτιμήστε ένα αντηλιακό χωρίς άρωμα.»

Καταρρίπτουμε 11 μύθους γύρω από τα αντηλιακά

Η καθημερινή αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τόνο του δέρματος ή τον τρόπο ζωής σας. Για να σας βοηθήσουμε να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού προϊόντος σας, συγκεντρώσαμε 11 κοινούς μύθους που πρέπει να γνωρίζετε.


Μύθος #1: Δεν χρειάζεται να φοράω αντηλιακό τον χειμώνα ή όταν έχει συννεφιά

Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να παραλείψουν το αντηλιακό αν έξω έχει κρύο ή συννεφιά. Στην πραγματικότητα, όμως, οι επιβλαβείς ακτίνες UV είναι πάντα παρούσες, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες ή όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το χιόνι αντανακλά έως και το 80% της ακτινοβολίας UV.1 Και, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), οι ακτίνες UV μπορούν επίσης να διαπεράσουν έως και το 80% της ελαφράς συννεφιάς.2


«Είναι σημαντικό να φοράμε SPF όλον τον χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι», λέει η Δρ. Ugonabo. «Υπενθυμίζω πάντα στους ασθενείς μου ότι οι ακτίνες UV εξακολουθούν να είναι εκεί, ακόμα κι όταν έχει συννεφιά.» Όπως συνηθίζει να λέει η ίδια, «το ότι δεν βλέπεις τον ήλιο δεν σημαίνει ότι δεν σε βλέπει κι εκείνος». Με άλλα λόγια, είναι εξίσου σημαντικό να φοράτε αντηλιακό και τις μέρες που δεν έχει ηλιοφάνεια.

Μύθος #2: Το αντηλιακό είναι βλαβερό

Έχοντας αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους, οι ενυδατικές με SPF της CeraVe είναι απαλά με το δέρμα, δεν έχουν άρωμα, και είναι ελεγμένα για αλλεργίες. «Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντηλιακού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βλάβες του ήλιου στο δέρμα», εξηγεί η Δρ. Ugonabo.3,4 Επιπλέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επιβάλλει κανόνες που διέπουν τα αντηλιακά προϊόντα, ώστε να διασφαλίζεται ότι πληρούνται αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.3


Μύθος #3: Αν το αντηλιακό μου έχει υψηλότερο SPF, δεν χρειάζεται να το ανανεώνω τόσο συχνά

Το SPF είναι συντομογραφία του όρου Sun Protection Factor (Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας). «Μας δείχνει πόση ακτινοβολία UV χρειάζεται για να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα σε προστατευμένο δέρμα, σε σύγκριση με το μη προστατευμένο δέρμα», εξηγεί η Δρ. Ugonabo. «Επομένως, όσο υψηλότερο το SPF, τόσο μεγαλύτερη η προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.» Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), τα αντηλιακά προϊόντα με SPF 30 μπλοκάρουν έως και το 98% των ακτίνων UVB –τον τύπο των ακτίνων UV που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα.4


Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε επιλέξει κάποιο προϊόν με υψηλότερο SPF, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το ανανεώνετε λιγότερο συχνά. «Συνιστάται να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε 2 ώρες όταν είμαστε έξω, και σίγουρα μετά από κολύμπι ή δραστηριότητες που συνεπάγονται έντονη εφίδρωση», λέει η Δρ. Ugonabo. Αυτό ισχύει για όλα τα αντηλιακά, ανεξαρτήτως μορφής ή SPF.


Μύθος #4: Δεν χρειάζεται να ανανεώνω το αντηλιακό μου αν είναι αδιάβροχο

Σύμφωνα με τον FDA, κανένα αντηλιακό προϊόν δεν θεωρείται εντελώς «αδιάβροχο».3 Αντ’ αυτού, τα αντηλιακά μπορούν να είναι «ανθεκτικά στο νερό» (και «ανθεκτικά στον ιδρώτα», αντίστοιχα). Τα αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη «ανθεκτικό στο νερό», , έχουν την ικανότητα να συγκρατούν τα ενεργά συστατικά της σύνθεσης ώστε να μην τα απομακρύνει το νερό όσο κολυμπάτε. Να γνωρίζετε όμως ότι ακόμα και τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό πρέπει να ανανεώνονται κάθε 2 ώρες, καθώς και μετά από κολύμπι ή εφίδρωση. «Για να μπορείτε να ανανεώνετε εύκολα το αντηλιακό σας, συνιστώ να έχετε πάντα μαζί σας ένα προϊόν σε μέγεθος ταξιδίου», λέει η Δρ. Ugonabo.


Μύθος #5: Τα πιο σκούρα δέρματα δεν χρειάζονται αντηλιακό

Άλλος ένας κοινός μύθος είναι ότι τα άτομα με πιο σκούρο τόνο δέρματος δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντηλιακό. «Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην καίγονται τόσο εύκολα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το δέρμα τους δεν επηρεάζεται από την έκθεση στον ήλιο», εξηγεί η Δρ. Ugonabo. «Ως δερματολόγος, συνιστώ σε όλους –ανεξαρτήτως τύπου ή τόνου δέρματος– να φοράνε αντηλιακό κάθε μέρα, όλον τον χρόνο». Όλοι οι τόνοι δέρματος μπορεί να υποστούν βλάβες από τον ήλιο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος και ορατά σημάδια γήρανσης. «Πολλοί από τους ασθενείς μου με πιο σκούρο δέρμα ανησυχούν τόσο για την πρόωρη γήρανση όσο και για την επιδείνωση των κηλίδων», εξηγεί.


Η Δρ. Ugonabo έχει διαπιστώσει ότι πολλοί από τους ασθενείς της με σκούρο δέρμα προτιμούν τα αντηλιακά με χρώμα, ειδικά αν ένα προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές αποχρώσεις ή ακόμα και σε μία που όμως να ταιριάζει στον δικό τους τόνο δέρματος.


Μύθος #6: Μπορώ να μην βάλω αντηλιακό αν πρόκειται να κάτσω στη σκιά

«Η παραμονή στη σκιά, π.χ. κάτω από μια ομπρέλα, είναι πολύ σημαντική για την προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου», λέει ο Δρ Ugonabo. «Ωστόσο, δεν το συνιστώ ως τη μόνη μέθοδο αντηλιακής προστασίας». Εκτός από τα πρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως το να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας και να φοράτε κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ (καπέλο, μακρυμάνικο πουκάμισο, γυαλιά ηλίου), είναι απαραίτητο να βάζετε καθημερινά αντηλιακό (και να το ανανεώνετε τακτικά).


Μύθος #7: Μπορώ να βάλω μέικ-απ με SPF αντί για αντηλιακό

Κάποια προϊόντα μακιγιάζ έχουν SPF, όμως συνήθως δεν είναι αρκετά από μόνα τους για να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Έτσι, αν και τα προϊόντα μακιγιάζ με SPF 30 και πάνω μπορούν να σας προσφέρουν κάποια προστασία, δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν το καθημερινό αντηλιακό ή την ενυδατική με SPF. «Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να επιλέξουν ένα ελαφρύ αντηλιακό που δεν θα το νοιώθουν βαρύ στην επιδερμίδα τους», λέει η Δρ. Ugonabo. Σε ό,τι αφορά την ανανέωση, πολλοί ασθενείς μου που χρησιμοποιούν μακιγιάζ προτιμούν τα αντηλιακά σε μορφή στικ, πούδρας ή σπρέι.


Η συμβουλή της CeraVe: Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά ενυδατική με προστασία ευρέος φάσματος με SPF 50, όπως την ΑΜ Facial Moisturising Lotion SPF50 της CeraVe, για ενυδάτωση & προστασία πριν από το μακιγιάζ σας.


Μύθος #8: Δεν χρειάζεται να φοράω αντηλιακό όταν οδηγώ ή όταν είμαι σε κλειστό χώρο

Οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι επικίνδυνες μόνο όταν είστε έξω. Σύμφωνα με τη Δρ. Ugonabo, μια σκιά ή ένα παράθυρο δεν παρέχει επαρκή προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV –οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν το τζάμι. Γι’ αυτό, η γιατρός συνιστά να φοράμε αντηλιακό ακόμα κι αν δεν έχουμε σκοπό να βγούμε έξω. Η εφαρμογή αντηλιακού κάθε πρωί θα σας βοηθήσει επίσης να είστε προετοιμασμένοι, ώστε το δέρμα σας να είναι προστατευμένο ακόμα κι αν χρειαστεί να βγείτε έξω για κάτι έκτακτο που δεν το είχατε υπολογίσει.


Η συμβουλή της CeraVe: Αν θέλετε να απλοποιήσετε τη ρουτίνα περιποίησής σας για τις μέρες που δεν σκοπεύετε να βγείτε έξω, δοκιμάστε τη CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion. Αυτή η πολυλειτουργική ενυδατική έχει SPF 50, ενώ είναι επίσης εμπλουτισμένη με ceramides και νιασιναμίδη για ενυδάτωση και προστασία σε 1 βήμα*.


*Για αντηλιακή προστασία, ανανεώνετε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

Μύθος #9: Όλα τα προϊόντα με SPF κάνουν το δέρμα να φαίνεται άσπρο

Αυτό αναφέρεται στα λευκά υπολείμματα που κάποια αντηλιακά αφήνουν στο δέρμα. «Κάποιοι ασθενείς μου πραγματικά απεχθάνονται αυτά τα λευκά ίχνη που αφήνουν ορισμένα αντηλιακά, γι’ αυτό και προσπαθούν να αποφύγουν εντελώς το αντηλιακό», λέει η Δρ. Ugonabo. «Τους λέω ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και ότι οι σύγχρονες συνθέσεις είναι πιο ντελικάτες.» Πολλά αντηλιακά είναι πλέον σχεδιασμένα να γίνονται ένα με το δέρμα, χωρίς να αφήνουν λευκά υπολείμματα. Η Δρ. Ugonabo συνιστά επίσης να δοκιμάσετε ένα αντηλιακό με χρώμα, το οποίο έχει συνήθως καλύτερο αποτέλεσμα στους πιο σκούρους τόνους δέρματος.


Μύθος #10: Δεν θα πάρω βιταμίνη D αν βάζω συνέχεια αντηλιακό

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε να φοράμε αντηλιακό καθημερινά, και παρ’ όλα αυτά να έχουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D», εξηγεί η Δρ. Ugonabo.5 Συμβουλεύει τους ασθενείς της να επικεντρωθούν στην πρόσληψη βιταμίνης D από τη διατροφή τους ή από ένα συμπλήρωμα και όχι [μόνο] από τον ήλιο. Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφική σας υγεία, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον γιατρό σας για εξατομικευμένη καθοδήγηση.


Μύθος #11: Τα αντηλιακά δεν λήγουν

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον FDA, όλα τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να γράφουν ημερομηνία λήξης στην ετικέτα τους ή να παραμένουν αποτελεσματικά για τουλάχιστον τρία χρόνια. 6,7 Οι δερματολόγοι συνιστούν γενικά να πετάμε το αντηλιακό όταν περάσει η ημερομηνία λήξης. Μην αφήνετε το αντηλιακό σας στο άμεσο φως του ήλιου ή σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς αυτό μπορεί να αλλοιώσει το προϊόν ή να μειώσει την αποτελεσματικότητά του.

Message
Download Chrome