CeraVe Blog: Χρήσιμα Άρθρα & Συμβουλές Περιποίησης

Icon > ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Τι τύπο δέρματος έχω;

Το πιο βασικό σε ένα πρόγραμμα περιποίησης είναι να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας, προκειμένου να βρείτε ένα πρόγραμμα που θα είναι αποτελεσματικό για εσάς και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δικούς σας δέρματος, αφού πλέον προσφέρονται πάρα πολλά ωφέλιμα συστατικά. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν τα μικτά δέρματα να αποφεύγουν οτιδήποτε είναι πολύ λιπαρό, τα ευαίσθητα δέρματα να αποφεύγουν πιθανά ερεθιστικά συστατικά και τα ξηρά δέρματα να επιλέγουν συνθέσεις που προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση. Διαβάστε παρακάτω πώς θα βρείτε τον τύπο του δέρματός σας και τι χρειάζεται για να δείχνει στα καλύτερά του!

Τι καθορίζει τον τύπο δέρματος;

Ο τύπος του δέρματος -κανονικό, ξηρό, λιπαρό, μικτό ή ευαίσθητο- ουσιαστικά καθορίζεται από τα γονίδια. Οι ορμόνες και εξωτερικοί παράγοντες, όπως περιβαλλοντικές επιθέσεις, το άγχος και ο τρόπος ζωής, παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ επίσης το δέρμα αλλάζει με την ηλικία.

Για να εντοπίσετε τον τύπο του δέρματός σας τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα επίπεδα υγρασίας και λιπαρότητας και η ευαισθησία. Η ορατότητα των πόρων, η όψη της επιδερμίδας και η λάμψη επίσης βοηθούν να καθορίσετε τον τύπο του δέρματός σας.

Εξηγούμε τους διαφορετικούς τύπους δέρματος

Κανονικό δέρμα

Όπως αναφέρει και η ονομασία του, εδώ τα πράγματα είναι κανονικά. Το δέρμα δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό ή ξηρό, ούτε υπάρχουν εμφανείς ατέλειες, ξεφλούδισμα ή ευαισθησία. Το κανονικό δέρμα, συχνά κοινό στους νέους ανθρώπους, είναι ισορροπημένο και παρουσιάζει μια υγιή, λαμπερή επιδερμίδα. Επίσης, είναι σχετικά εύκολο να διατηρείτε την επιδερμίδα λαμπερή με ένα απλό πρόγραμμα περιποίησης προσώπου.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα αποτελεί έναν πολύ κοινό τύπο δέρματος που προκύπτει όταν το δέρμα δεν συγκρατεί αρκετή υγρασία. Αυτό συμβαίνει λόγω ηλικίας, λόγω καιρού ή ακόμη και μετά από ένα καυτό μπάνιο. Πέρα από την υγρασία, το ξηρό δέρμα δεν έχει ούτε αρκετή λιπαρότητα, με αποτέλεσμα να το αισθάνεστε τραχύ, ότι «τραβάει» και φαγουρίζει. Επίσης, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι ρυτίδες φαίνονται πιο έντονες. Όσον αφορά τη θετική πλευρά, συνήθως οι πόροι είναι λιγότερο ορατοί στο ξηρό δέρμα.

Οι ενυδατικές συνθέσεις είναι άκρως απαραίτητες για το ξηρό δέρμα καθώς ενισχύουν την ενυδάτωση. Η σύνθεση του CeraVe Hydrating Cleanser περιέχει υαλουρονικό οξύ και τρία απαραίτητα κεραμίδια (ceramides 1, 3 and 6-II) που θα βρείτε σε όλα τα προϊόντα μας. Η σύνθεση συγκρατεί την υγρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας και βοηθάει στην ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού.

Για να εξασφαλίσετε ότι το δέρμα σας θα παραμένει ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιλέξτε μια πιο πλούσια ενυδατική κρέμα, όπως η CeraVe Moisturising Cream. Περιέχει μια κατοχυρωμένη τεχνολογία σταδιακής αποδέσμευσης και απόδοσης που απελευθερώνει διαρκώς ενυδατικά συστατικά όλο το 24ωρο.

Λιπαρό δέρμα

Η λιπαρή ουσία του δέρματος ονομάζεται σμήγμα και η υπερβολική ποσότητα σμήγματος οδηγεί σε φραγμένους πόρους, γυαλάδα, σπυράκια και μαύρα στίγματα. Αν έχετε λιπαρό δέρμα, ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι η ποσότητα του σμήγματος μπορεί να επηρεάζεται από τις ορμόνες, το άγχος και την υγρασία.

Η χρήση ενός ήπιου καθαριστικού με ματ αποτέλεσμα κάθε πρωί και βράδυ, καθώς και μετά από άσκηση ή εφίδρωση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε τη γυαλάδα και να αποσυμφορείτε τους πόρους. Συστατικά απολέπισης, όπως το σαλικυλικό οξύ που περιέχει το CeraVe SA Smoothing Cleanser, επίσης σας βοηθούν να απομακρύνετε τη λιπαρότητα, τους ρύπους και το μακιγιάζ. Στη συνέχεια, μπορείτε να εφαρμόσετε μια ελαφριά μη φαγεσωρογόνο κρέμα, όπως η Moisturising Lotion που προσφέρει ενυδάτωση όλο το 24ωρο χωρίς να φράσσει τους πόρους σας.

Μικτό δέρμα

Αν το δέρμα σας εμφανίζει ξηροδερμία αλλά και λιπαρότητα, θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα περιποίησης για μικτό δέρμα. Παρόλο που δεν είναι ο κανόνας, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το πρόσωπο εμφανίζει μεγαλύτερη λιπαρότητα από άλλα μέρη του σώματός σας, όπως η περιοχή Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι), ενώ οι πόροι σας δείχνουν μεγαλύτεροι γύρω από τη μύτη και μικρότεροι σε άλλες περιοχές. Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους δέρματος, οι ορμόνες, το άγχος, οι κλιματικές συνθήκες και περιβαλλοντικές επιθέσεις επίσης επηρεάζουν το μικτό δέρμα.

Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, η ισορροπία είναι άκρως απαραίτητη. Θα χρειαστείτε ένα καθαριστικό που απομακρύνει απαλά τη λιπαρότητα από την περιοχή Τ ώστε να αποφεύγετε τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια, χωρίς να αφαιρείτε την υγρασία από τις φυσικά ξηρές περιοχές του προσώπου σας. Το ήπιο Foaming Cleanser καθαρίζει και ταυτόχρονα ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό χάρη στην πλούσια σε κεραμίδια σύνθεσή του. Συνθέσεις εμπλουτισμένες με υαλουρονικό οξύ, όπως η CeraVe Moisturising Lotion, παρέχουν ενυδάτωση στις πιο ξηρές περιοχές χωρίς να φράσσουν τους πόρους.

Ευαίσθητο δέρμα

Το δέρμα αποκτάει ευαισθησία συνήθως όταν η λειτουργία του επιδερμικού φραγμού αποδυναμώνεται και είναι πιο ευάλωτο σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο ήλιος και η ρύπανση. Αυτό οδηγεί σε κνησμό, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα και στην αίσθηση «τραβήγματος» και δυσφορίας. Ένα πρόγραμμα περιποίησης που βοηθάει να διατηρείται σε ισορροπία η λειτουργία του επιδερμικού φραγμού μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του δέρματός σας.

Αναζητήστε ήπιες συνθέσεις χωρίς άρωμα που δεν προκαλούν ερεθισμό και συστατικά που δρουν καταπραϋντικά, όπως η νιασιναμίδη, και διατηρήστε το δέρμα ενυδατωμένο για να νιώθει μεγαλύτερη άνεση. Η CeraVe Moisturising Cream, πλούσια σε κεραμίδια και υαλουρονικό οξύ, δημιουργήθηκε ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα για να προσφέρει ενυδάτωση και ενίσχυση στη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού.

Για την πιο σωστή διάγνωση του τύπου επιδερμίδας και για να μην έχετε καμία αμφιβολία, σας προτείνουμε να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας.