SPF
Clear-it-like-a-derm

ΑΚΜΗ: ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 85% των ανθρώπων εμφανίζουν ακμή κάποια στιγμή στη ζωή τους.1 Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια τόσο κοινή πάθηση, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από τα αίτια και τη διαχείριση της ακμής. Αυτό που (φαινομενικά) περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ότι υπάρχουν διάφορες μορφές ακμής, όπως τα μαύρα στίγματα, τα λευκά στίγματα, και οι φλύκταινες. Παρακάτω, καταρρίπτουμε κάποιους από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την ακμή, για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα πώς να την αντιμετωπίσετε.

Μύθος #1

Μύθος: Όποιος έχει ακμή δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ενυδατική

Αν το δέρμα σας τείνει προς το λιπαρό –κάτι που συμβαίνει συχνά με το δέρμα με τάση ακμής–, ίσως πιστεύετε ότι ενυδατώνοντάς το, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.. Στην πραγματικότητα όμως, η ενυδάτωση είναι απαραίτητο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης. Αυτό ισχύει για κάθε τύπο δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος με ακμή.

Αλήθεια: Η ενυδάτωση είναι απαραίτητο βήμα κάθε ρουτίνας περιποίησης κατά της ακμής

Η παράλειψη ενυδατικής μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας, κάτι που με τη σειρά του είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος (ελαίων), λόγω της προσπάθειας του δέρματός σας να αντισταθμίσει την έλλειψη υγρασίας. Τελικά, αυτή η αυξημένη παραγωγή σμήγματος, μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει στην εμφάνιση ακμής. Για να κρατήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο χωρίς να επιδεινώσετε τα συμπτώματα ακμής, προτιμήστε μια ελαφριά ενυδατική που δεν προκαλεί ατέλειες. Την ημέρα, χρησιμοποιήστε ενυδατική με SPF.

Clear-it-like-a-derm

Μύθος #2

Clear-it-like-a-derm

Μύθος: Για την καταπολέμηση της ακμής, χρειάζονται «ισχυρά» προϊόντα

Αν έχετε ακμή, μπορεί να σκέφτεστε ότι για να καθαρίσει γρήγορα το πρόσωπό σας, θα πρέπει να «φορτώσετε» τη ρουτίνα περιποίησής σας με όσο το δυνατόν περισσότερα δραστικά συστατικά κατά της ακμής. Στην πραγματικότητα, όμως, η διαχείριση της ακμής είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ –η υπέρμετρη χρήση επιθετικών προϊόντων και συστατικών κατά της ακμής μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμούς.

Αλήθεια: Πιο ισχυρό δεν σημαίνει και πιο αποτελεσματικό

Στην ακμή, ισχύει μερικές φορές το «όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο». Και, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το να κάνει ένα προϊόν το δέρμα σας να καίει ή να τσούζει δεν είναι καλό. Τα προϊόντα της CeraVe για το δέρμα με τάση ακμής αναπτύσσονται σε συνεργασία με δερματολόγους και είναι σχεδιασμένα να ελαχιστοποιούν τις εξάρσεις χωρίς να διαταράσσουν τον φυσικό φραγμό προστασίας του δέρματος.

Μύθος #3

Μύθος: Η ακμή προκαλείται από το βρώμικο δέρμα

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ακμή σημαίνει ότι το δέρμα τους είναι βρώμικο –έτσι, καταφεύγουν σε σκληρά καθαριστικά και απολεπιστικά με την ελπίδα να αποκτήσουν πεντακάθαρο, αψεγάδιαστο δέρμα. Παρ’ όλο που ο καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης, αν το παρακάνετε είναι πιθανό να διαταραχθεί ο επιδερμιδικός φραγμός σας και, τελικά, να επιδεινωθεί η ακμή.

Αλήθεια: Το βρώμικο δέρμα δεν προκαλεί ακμή

Παρά το τι πιστεύουν κάποιοι άνθρωποιτο βρώμικο δέρμα δεν είναι το βασικό αίτιο ανάπτυξης ακμής.. Οι εξάρσεις ακμής οφείλονται συχνά σε ρύπους –όπως περίσσεια σμήγματος, νεκρά κύτταρα, και βακτήρια– που φράζουν τους πόρους του δέρματος. Για να απομακρύνετε την περίσσεια λιπαρότητας και να απαλλαγείτε από τους φραγμένους πόρους, είναι γενικά καλό να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό, κατάλληλο για το δέρμα με τάση ακμής.

Cleanse like a derm

ΡΟΥΤΙΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΚΜΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ: ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 • Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ακμή είναι αποτέλεσμα της φραγής των πόρων από σμήγμα, νεκρά κύτταρα, και (σε κάποιες περιπτώσεις) βακτήρια. Αν έχετε λιπαρό δέρμα ή προδιάθεση για ακμή, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσετε ακμή. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής ή στην επιδείνωσή της είναι το κλίμα με υψηλή υγρασία, οι ορμονικές διαταραχές, και οι κακές πρακτικές περιποίησης (όπως το να σπάτε τα σπυράκια σας).

  Εξάρσεις ακμής είναι πιθανό να προκληθούν και μετά από χρήση καλλυντικών προϊόντων με πολύ λιπαρή υφή ή με σύνθεση που φράσσει τους πόρους. Αυτός ο τύπος ακμής είναι γνωστός ως acne cosmetica. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα πιθανά αίτια της ακμής. Η ακμή είναι μια σύνθετη δερματική πάθηση και μπορεί να επηρεαστεί από ένα μεγάλο φάσμα ενδογενών και εξωγενών παραγόντων.

 • Δεν είναι της φαντασίας σας: το δέρμα σας όντως μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος . Αν και δεν είναι άμεσο αίτιο ακμής, το στρες μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε καθαρό δέρμα.Σε κατάσταση στρές, το σώμα σας εκκρίνει ορισμένες ορμόνες –όπως ανδρογόνα και κορτιζόλη– που ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα σας. Και, όπως είπαμε προηγουμένως, η περίσσεια σμήγματος μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής.

 • Υπάρχουν διάφορες μορφές ακμής, με κυριότερες τα μαύρα στίγματα, τα λευκά στίγματα, τα σπυράκια, τις βλατίδες, τα οζίδια και τις κύστεις. Η φαγεσωρική ακμή, όπως τα μαύρα και τα λευκά στίγματα, εμφανίζεται όταν ο πόρος φράσσεται από σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Αν ο πόρος είναι ανοιχτός, το περιεχόμενό του οξειδώνεται και σχηματίζεται ένα μαύρο στίγμα. Αν ο πόρος είναι κλειστός, σχηματίζεται ένα λευκό στίγμα.


  Αν εισέλθουν βακτήρια στον φραγμένο πόρο, είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο επίμονες μορφές ακμής –ενοχλητικά σπυράκια, οζίδια και φλύκταινες. Τέλος, υπάρχει η κυστική ακμή, η οποία γενικά θεωρείται η πιο δύσκολη να θεραπευτεί. Αυτός ο τύπος ακμής εκδηλώνεται με την ανάπτυξη κύστεων με πύον βαθιά μέσα στο δέρμα, και απαιτεί στοχευμένη θεραπεία από δερματολόγο.

 • Ίσως πιστεύετε ότι η ακμή είναι εφηβικό πρόβλημα, η αλήθεια είναι όμως ότι μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε. Έρευνα, μάλιστα, που πραγματοποίησε το Journal of the American Academy of Dermatology διαπίστωσε ότι ακμή παρουσιάζει πάνω από το 42% των ενηλίκων 20 ετών και άνω.2 Αν λοιπόν συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν τα σπυράκια και οι ατέλειες ακόμα και πολύ μετά την εφηβεία, μην πανικοβάλλεστε –υπάρχουν κι άλλοι που συμμερίζονται τις ανησυχίες σας. Και το κυριότερο, η ακμή ενηλίκων είναι αντιμετωπίσιμη. Αν πασχίζετε να θέσετε υπό έλεγχο την ακμή, το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο.

 • Τα δύο συνηθέστερα συστατικά που συναντά κανείς στα προϊόντα κατά της ακμής είναι το σαλικυλικό οξύ και η νιασιναμίδη. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα β-υδροξυ-οξύ που απολεπίζει απαλά το δέρμα και βοηθά στη βελτίωση της φαγεσωρικής ακμής (δηλαδή των μαύρων και των λευκών στιγμάτων). Η νιασιναμίδη, από την άλλη, ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό και καταπραΰνει την επιδερμίδα Και τα δύο αυτά συστατικά θα τα βρείτε στα προϊόντα της CeraVe –αποτελεσματικά αλλά και απαλά με το δέρμα με τάση ακμής. Αν δεν ξέρετε ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για εσάς, ένας εξειδικευμένος δερματολόγος θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει και να σας καθοδηγήσει.

 • Τα σημάδια που αφήνει η ακμή οφείλονται σε υπερβολική παραγωγή μελανίνης –της φυσικής χρωστικής που υπάρχει στο δέρμα σας. Γνωστές ως σημάδια ακμής (ή, πιο επιστημονικά, ως μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση), αυτές οι δυσχρωμίες είναι ιδιαίτερα συνήθεις σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα και μπορεί να επιμείνουν για πολύ καιρό, κάνοντας δύσκολη την επίτευξη μιας διαυγούς και ομοιόμορφης επιδερμίδας.


  Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να προσθέσετε το CeraVe Resurfacing Retinol Serum στη βραδινή σας ρουτίνα περιποίησης. Εμπλουτισμένος με ενθυλακωμένη ρετινόλη, εκχύλισμα γλυκόριζας για λάμψη, και 3 απαραίτητα ceramides, αυτός ο ορός για τα σημάδια ακμής βελτιώνει την ομοιομορφία του δέρματος ενισχύοντας ταυτόχρονα τον προστατευτικό φραγμό του.

 • Ένα μεγάλο σπυράκι με πύον μπορεί να σας βάζει στον πειρασμό να το σπάσετε. Αλλά έτσι μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Με το να σπάτε τα σπυράκια σας είναι πιο πιθανό όχι μόνο να μείνουν σημάδια, αλλά και να επιδεινωθεί η ακμή αφού τα βακτήρια από τα δάχτυλά σας μπορεί να εξαπλωθούν στο δέρμα σας. Αντίθετα, στοχεύστε τις ατέλειες της ακμής με μια ήπια τοπική θεραπεία όπως το Blemish Control Gel της CeraVe που δεν περιέχει αλκοόλη. Εφαρμόστε μια λεπτή στρώση σε καθαρό, στεγνό δέρμα μία έως τρεις φορές την ημέρα, για ορατά πιο καθαρό δέρμα σε τρεις ημέρες.

ΠΗΓΕΣ

Message
Download Chrome